Valér
-2 °C
0 °C

Nem találják a Himalájában eltűnt magyarokat

2009.11.05. 09:01 Módosítva: 2009-11-05 10:01:03
Megtalálták a Himalájában a négy magyar hegymászó alaptáborát 4400 méteren a Szen Csong Fengen, de az eltűnteknek még nincs nyoma. A hegyen nagyon rosszak az időjárási körülmények, ami a mentést is hátráltatja, de akár a mászók késedelmének oka is lehet.

Egyelőre nem találják a kínai hegyimentők azt a négy magyar hegymászót, akiknek november 1-én kellett volna visszaérkeznie Szecsuán fővárosába, Csengduba. Sárközy Péter pekingi főkonzul tájékoztatása szerint a mentőalakulat 4400 méter magasban megtalálta a magyarok alaptáborát, benne felszereléseikkel. Most ötezer méternél tartanak a Zsen Csong Feng hegyen, de feltételezéseik szerint a magyarok 5300-5500 méter között kerülhettek bajba.

A hegyet eddig még sose mászta meg ember, a magyar csapat lett volna az első, amelyik meghódítja. A mentőalakulatok szerint nagyon rossz az időjárás, a hegyről folyamatosan szakadnak le a jég- és hódarabok.

A négy magyar hegymászó, Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Katalin október 7-én indult expedíciójára a Himalája feltérképezetlen területére. Eredeti ütemtervük szerint november 1-én kellett volna leérniük a hegyről.

Erőss Zsolt, a Mount Everestet elsőként megmászó magyar és Kollár Lajos, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség expedíciószervezője szerint a legrosszabb eshetőség, hogy a hegymászókat egy hegyomlás vagy lavina sodorta magával. De az is elképzelhető, hogy a rossz időjárási körülmények hátráltatják visszajutásukat.

Erőss és Kollár is jól felkészült hegymászónak tartja a bajba került magyarokat, akiknél van elég készlet, hogy akár még két hétig kihúzzák. Kollár szerint az amúgy nagyon ritka, hogy négy hegymászó egyszerre tűnjön el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!