Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Az ENSZ vizsgálatot sürget Gáza-ügyben

2009.11.06. 01:36 Módosítva: 2009-11-06 01:59:17
Az ENSZ-közgyűlés megszavazta azt a nem kötelező érvényű határozatot, amelyben vizsgálatra szólították fel Izraelt és a palesztinokat a gázai konfliktusban ügyében. A határozatban a Biztonsági Tanács elé akarják terjeszteni a sokat vitatott Goldstone-jelentést.

Az ENSZ-közgyűlés határozatban szólította fel csütörtökön Izraelt és a palesztinokat, hogy vizsgálják ki a gázai konfliktusban elkövetett állítólagos háborús bűncselekményeket.

Az arab országok által előterjesztett, nem kötelező érvényű határozatot 114 ország szavazta meg, 18 ellenezte, 44 ország pedig tartózkodott. Izrael és az Egyesült Államok mellett több európai uniós ország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország és Csehország is a határozat ellen szavazott. Nagy-Britannia és Franciaország tartózkodott.

Az ENSZ-határozat a Goldstone-jelentéshez hasonlóan követeli Izraeltől és a palesztinoktól, hogy három hónapon belül folytassanak le "független és hitelt érdemlő" vizsgálatot a jelentésben feltűntetett háborús bűncselekményekről. A határozat arra kéri Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy terjessze a jelentést a Biztonsági Tanács elé. Felszólítja a BT-t, hogy intézkedjen abban az esetben, ha Izrael és a palesztinok három hónapon belül mégsem indítanak vizsgálatot a bűntények feltárására.

Ha bármelyik fél megtagadja az együttműködést, a BT-nek elvileg fél éven belül át kellene adnia az ügyet az állandó Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC). Diplomaták azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a BT öt állandó, vétójoggal rendelkező tagja közül egyik sem akarja, hogy a BT is foglalkozzon a kérdéssel.

A Richard Goldstone dél-afrikai bíró vezetésével az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa megbízásából készített, több ország által is bírált 575 oldalas jelentés szerint az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek egyaránt követtek el háborús bűnöket az év elején a Gázai övezetben lezajlott offenzíva idején, amely során 1400 palesztin és 13 izraeli halt meg.

A Goldstone-jelentés szerint Izrael aránytalanul nagy erőt vetett be a gázai övezeti offenzívában; előfordult, hogy az izraeli haderő szándékosan civileket vett célba, nem katonai infrastruktúrát támadott. A jelentés készítői a palesztin fegyveres csoportoknak és a Hamásznak felróják, hogy szándékosan támadtak izraeli civileket a három hétig tartó fegyveres konfliktusban.