Olivér
4 °C
8 °C

Elfogtak öt háborús bűnöst Szerbiában

2009.11.06. 12:11
Különös kegyetlenséggel öltek meg huszonhárom romát a most kézre kerített bűnözők.

Szerbiában őrizetbe vettek öt embert, akiket 1992-ben Boszniában civilek ellen elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítanak.

A háborús bűnösök ügyében eljáró különleges ügyészség bejelentése szerint nyomozást folytattak a most elfogottakkal együtt összesen hat ember ellen, akik a gyanú szerint legalább 23 romát öltek meg 1992 júliusában négy, a kelet-boszniai Zvornikhoz közeli faluban.

Az ügyészség tudomására jutott adatok szerint a tettesek áldozataikat először bezárták egy házba, ahol bántalmazták és megkínozták őket, majd Hamzici településen egy barlangnál egyenként agyonlőtték, illetve késekkel lemészárolták őket. Három nőt, akikkel nem ugyanott végeztek, a nyomozók tudomása szerint még napokig megerőszakoltak.

A hatodik gyanúsított már börtönbüntetését tölti egy másik, a délnyugat-szerbiai Sjeverinben muzulmán szerbek ellen elkövetett háborús bűncselekményért.

A volt Jugoszlávia felbomlása nyomán kirobbant boszniai háborúban 1992 és 1995 között mintegy százezren vesztették életüket, a konfliktus előtti boszniai lakosság fele, 2,2 millió ember vált menekültté.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?