István, Vajk
19 °C
33 °C

Elfogtak öt háborús bűnöst Szerbiában

2009.11.06. 12:11
Különös kegyetlenséggel öltek meg huszonhárom romát a most kézre kerített bűnözők.

Szerbiában őrizetbe vettek öt embert, akiket 1992-ben Boszniában civilek ellen elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítanak.

A háborús bűnösök ügyében eljáró különleges ügyészség bejelentése szerint nyomozást folytattak a most elfogottakkal együtt összesen hat ember ellen, akik a gyanú szerint legalább 23 romát öltek meg 1992 júliusában négy, a kelet-boszniai Zvornikhoz közeli faluban.

Az ügyészség tudomására jutott adatok szerint a tettesek áldozataikat először bezárták egy házba, ahol bántalmazták és megkínozták őket, majd Hamzici településen egy barlangnál egyenként agyonlőtték, illetve késekkel lemészárolták őket. Három nőt, akikkel nem ugyanott végeztek, a nyomozók tudomása szerint még napokig megerőszakoltak.

A hatodik gyanúsított már börtönbüntetését tölti egy másik, a délnyugat-szerbiai Sjeverinben muzulmán szerbek ellen elkövetett háborús bűncselekményért.

A volt Jugoszlávia felbomlása nyomán kirobbant boszniai háborúban 1992 és 1995 között mintegy százezren vesztették életüket, a konfliktus előtti boszniai lakosság fele, 2,2 millió ember vált menekültté.