Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Elhalaszthatják az ukrán elnökválasztást a járvány miatt

2009.11.06. 20:01 Módosítva: 2009.11.06. 20:09
Elképzelhető, hogy Ukrajnában májusra halasztják el a január 17-re kitűzöttaz elnökválasztást az influenzajárvány miatt - írta Ihor Popov, Viktor Juscsenko elnök hivatalának helyettes vezetője az Ukrajinszka Pravda hírportálon pénteken megjelent cikkében. A járvány Ukrajnában 763 ezer embert érint, közülük 109-en haltak meg, de ebből az új influenza csak 14 ember halálát okozta.

"Ha a kormánynak nem sikerül ellenőrzése alá vonnia az influenzajárvány körül kialakult helyzetet, elképzelhető a rendkívüli állapot bevezetése, és nem zárható ki, hogy a január 17-re kitűzött elnökválasztást május 30-án tartják meg" - írta az elnök munkatársa.

Popov írásában azért is megfelelőnek találta a május 30-i időpontot, mert akkor tartják az önkormányzati választásokat, így - tekintettel a gazdasági válságra - az állam egymilliárd hrivnyát (22,5 milliárd forintot) takaríthatna meg.

Volodimir Litvin házelnök, elnökjelölt nem zárta ki, hogy május 30-án előre hozott parlamenti választásokat tartanak Ukrajnában. Mint mondta, az elgondolást Viktor Juscsenko, Julija Timosenko kormányfő és Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető is támogatja.

Juscsenko számára a várható elnökválasztási vereség után az előre hozott parlamenti választás nyújthat lehetőséget a politikai túlélésre. Timosenko és Janukovics nyilvánosan ugyan elhatárolódnak majd az ötlettől, nehogy demoralizálják pártjaik híveit.

Az ukrán egészségügyi minisztérium által pénteken közzétett adatok szerint százkilencen haltak meg Ukrajnában influenzában és felső légúti megbetegedésben, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a H1N1-vírus feltehetően ezreket fertőzött meg.

Olekszandr Bilovol tiszti főorvos szerint összesen 763 ezer embert érint a járvány, közülük közel 34 ezret ápolnak kórházban. Bilovol szerint 32 bizonyított H1N1-fertőzést regisztráltak, és 14-en haltak meg.

Viktor Juscsenko pénteken fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával a járvány által leginkább sújtotta megyék egyikébe, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkba látogatott, hogy megnyugtassa a helyi lakosokat.

"Nem kell pánikolni, nyugtalanságot kelteni. Azért jöttünk ide, hogy megmutassuk, önökkel vagyunk" - mondta Juscsenko az Interfax-Ukraina hírügynökség jelentése szerint.

Volodimir Feszenko, a Penta politikai kutatóközpont igazgatója szerint az elnök a rendkívüli állapotot az influenzajárvány miatt 30 napra rendelheti el, majd a parlament jóváhagyásával legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja. Az elemző szerint Juscsenko, aki esélytelen az elnökválasztáson, így két hónappal meghosszabbíthatja elnökségét.

Mihajlo Pohrebinszkij elemző nem zárta ki az esetleges második forduló "elszabotálását". Ez az eredeti tervek szerint február 7-én lenne. A második fordulóba a felmérések szerint Janukovicsnak és Timosenkónak van a legnagyobb esélye bejutni. Pohrebinszkij nem zárta ki, hogy nagy szavazatkülönbség esetén a vesztésre álló összefog az elnökkel és az influenzajárvány ürügyén elszabotálják a második fordulót.

A jelöltállítás határideje pénteken éjfélkor jár le, eddig 16-an jelöltették magukat - közölte a Központi Választási Bizottság (CVK).

Több ukrán hetilap is bírálta pénteken az ukrán vezetőket, akik egymást túllicitálva igyekeznek belevetni magukat a helyzet kezelésébe.

"Az ostobaság járványa" címmel jelent meg a Korreszpondent című hetilap írása. "Egy dilettáns információs kampány és a vezetés felkészületlensége a legnagyobb pánikot keltette a csernobili atomerőmű-robbanás", a békés célú atomipar legnagyobb katasztrófája óta - írja a hetilap.