Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Merkel szaunázott a berlini fal leomlásakor

2009.11.06. 14:17
Az 1989-ben Kelet-Berlinben élő Angela Merkel a fal leomlásakor "mint minden csütörtökön" szaunázott. A német kancellár több európai napilapnak, köztük a francia Le Figarónak adott interjúban mesélt a húsz évvel ezelőtti emlékeiről.

"Napok óta feszült hangulat volt. Élőben néztem Günter Schabowski (az NDK állampártja, a NSZEP szóvivőjének) sajtótájékoztatóját", aki bejelentette a határok "azonnali" megnyitását.

"Nem nagyon tudtam, hogy ez mit jelent. Azonnal felhívtam az anyámat. Mindig arról beszéltünk, hogy ha egy nap megnyílnak a határok, átmegyünk osztrigát enni a Kempinsky-be" - mesélte Merkel.

Az akkor 35 éves fizikus kutatónő azonban nem mondott le a szokásos csütörtöki szaunázásáról. Hazafelé menet, a már megnyílt Bornholmer Strasse-i határátkelőnél viszont magával ragadta a hatalmas tömeg. "Összebarátkoztam néhány emberrel, átmentünk Moabitba (egy nyugat-berlini negyed), ahol vadidegenek sörrel vendégeltek meg" - idézte fel Merkel.

A kancellár már másnap megismételte a nyugati-berlini látogatást testvérével, akivel első útjuk a híres KaDeWe áruházba vezetett, amelyről a keletiek mindig álmodoztak. Azt követően pedig minden nap átment. "Nem voltam rendszerellenes aktivista. De gyerekkorom óta nagyon kritikusan viseltettem a rendszer iránt" - idézi a Le Figaro Merkel szavait.

A konzervatív újság azon kérdésére, hogy ma mit gondol az egykori NDK-ról, a kancellár azt válaszolta: "Az NDK nem volt jogállam, semmilyen jogi alapja nem volt. Nem volt szólásszabadság és nem voltak szabad választások. De nem volt minden fehér és fekete. Boldog voltam. És nem akarom ezt a 35 évet csak úgy kidobni (az életemből)".

Merkel kormányzási stílusát saját bevallása szerint egyértelműen meghatározza az, hogy Kelet-Németországban nőtt fel. "Ledöbbentett, amikor Otto Schilly (volt belügyminiszter) azon viccelődött, hogy csak a banánért jöttünk Nyugatra. Ez az arrogancia még ma is megvan Nyugaton. A kudarcaimnál magam is gyakran gondoltam, hogy azért történtek, mert Keletről jöttem. De soha nem akartam ezzel az érzéssel ámítani magam" - fogalmazott Merkel.

A kancellár elmondta: meglepték a német újraegyesítéssel szembeni francia félelmek. "Amikor megláttam a plakátokat arról, hogy Francois Mitterrand az NDK-ba látogat, nagyon meglepődtem. Azon gondolkodtam, hogy tényleg eljön-e?" - mondta a kancellár. Francois Mitterrand egykori francia államfő 1989 decemberében - a berlini fal leomolása után - látogatott Kelet-Berlinbe, ahol vendéglátóit a Franciaország és az NDK közötti barátság jövőjéről biztosította.

Merkel szerint Mitterrand nagyon sok dolgot vitt végbe Helmut Kohllal, s a francia elnök akkori döntése nem mérgezte meg a francia-német barátságot, "de azért meg kell állapítani, hogy (Mitterrand) nem volt a helyzet magaslatán a küzdelmünkben".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?