Krisztina
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Az olaszok ragaszkodnak az iskolai feszületekhez

2009.11.08. 16:09 Módosítva: 2009.11.08. 16:11
Az Emberi Jogok Európai Bírósága pár nappal ezelőtt elmarasztalta Olaszországot, mondván az iskolai osztályokban függő keresztek sértik a gyerekek vallásszabadsághoz fűződő jogát. Egy friss közvélemény-kutatás szerint az oalszok többsége ezzel nem ért egyet.

Az olaszok túlnyomó többsége, 84 százaléka támogatja, hogy feszület legyen az osztálytermekben, derült ki egy vasárnap közzétett felmérésből. A Corriere della Sera című olasz napilapban megjelent közvélemény-kutatás öt nappal azt követően készült, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Olaszországot az iskolai osztályokban függő keresztek miatt.

A felmérésben megkérdezetteknek mindössze 14 százaléka vélekedett úgy, hogy nincs szükség a feszületekre az olasz iskolákban, két százaléknak nem volt véleménye. Még azoknak a válaszadóknak is jelentős többsége, 68 százaléka pártolta az iskolai feszületek elhelyezését, akik soha nem járnak templomba. Ez az arány 86 százalék azok körében, akik évente többször járnak misére, illetve 93 százaléka azok között, akik hetente legalább egyszer elmennek templomba.

Robert Zollitsch, a német püspöki konferencia elnöke vasárnap Freiburgban tartott prédikációjában arról beszélt, hogy a feszület fontos szimbólum az európai kultúrában. "Szinte skizofrén állapotot idéz elő", amikor éppen azok, akik gyakran panaszkodnak a társadalmi értékek elvesztésére, maguk hoznak olyan döntéseket, amelyek elnyomják ezeket az értékeket.

Súlyos félreértés Zollitsch szerint a vallásszabadságot "a vallástól való szabadságként" és nem "a vallásgyakorlás szabadságaként" értelmezni. "Nem szabad megtagadnunk saját keresztény gyökereinket, (...) ezzel nemcsak kulturális örökségünket, hanem belső iránytűnket is elvesztenénk" - hangsúlyozta a freiburgi érsek.

Starsbourg szerint sérül a vallásszabadság

A strasbourgi székhelyű bíróság keddi ítélete szerint az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak gyereküknek, másfelől a sérti a gyerekek vallásszabadsághoz fűződő jogát.

Az ügy a 2001-2002-es tanévre nyúlik vissza. A felperes Solie Lautsi olasz állampolgárságú nő, Abano Terme-i lakos volt, akinek akkor 11, illetve 13 éves két gyermeke - Dataico és Sami Albertin - a helyi általános iskolába járt, és minden osztályterem falán feszület volt elhelyezve. A nő szerint ez sérti az állam és az egyház szétválasztásának az elvét, ezért panaszt tett az iskolánál. Panaszát elutasították, de ő végigjárta az összes olaszországi jogorvoslati lehetőséget, ami előfeltétele volt annak, hogy Strasbourghoz fordulhasson.

A panasz elutasításának indokai közt a különböző bírósági szinteken olyan megállapítások hangzottak el, hogy a kereszt nem csupán vallási jelkép, hanem az olasz alkotmányban egyedüliként megemlített egyház "zászlaja", "az olasz történelem és kultúra, az olasz identitás jelképe", illetve "az olasz polgári értékek szimbóluma".

A strasbourgi emberi jogi bíróság azonban úgy foglalt állást, hogy a diákok "könnyen értelmezhetik" a feszületet vallási jelképnek, és az osztálytermekben való elhelyezése sérelmes lehet a más vallásúak, illetve az ateisták számára.