István, Vajk
17 °C
34 °C

Helikopterrel keresik a Himalájában eltűnt magyarokat

2009.11.08. 17:21
A kínai hadsereg Szecsuan tartományi illetékesei döntést hoztak az eltűnt magyar hegymászók helikopteres kutatásáról, de a kutatás fejleményeiről nem rendelkezik friss információval a pekingi magyar külképviselet - közölte Sárközy Péter főkonzul.

A hétvégén semmiféle érdemi jelentés nem érkezett a tartományi székhelyről Csengtuból, sem a négy magyar hegymászó eltűnésének valószínűsített helyszínéről, a keresésükre indított csoporttól, vagy a mentők központjából.

Sárközy Péter sajnálattal állapította meg, hogy a folyamatosan érdeklődő, kétségbeesett hozzátartozóknak nem tud felvilágosítást nyújtani. A főkonzulátus képtelen kapcsolatba lépni az illetékesekkel, a korábban megígért rendszeres faxtájékoztatás pedig nem érkezik meg a magyar külképviseletre. "Még azt sem tudjuk, hogy a kiadott parancsot követően megkísérelték-e helikopteres kutatást" - jegyezte meg a főkonzul.

A négy magyar hegymászónak, akik egy eddig meg nem hódított csúcsra szerettek volna feljutni, október 31-ig kellett volna visszaérkeznie Csengtuba. Hivatalos keresésük csak ezt követően kezdődött meg. Korábban arról érkezett jelentés, hogy a tibeti hegyi mentők már 5000 méterre jutottak a Himalája keleti térségében lévő sziklás hegyen, ahol a magyarok holmiját megtalálták, de a hóesés, illetve a már leesett hó miatt nem jutottak eredményre. Helikopter bevetését akkor a kínai hatóságok, szintén az időjárási viszonyokra hivatkozva, nem tartották lehetségesnek.