Aliz
6 °C
14 °C

Helikopterrel keresik a Himalájában eltűnt magyarokat

2009.11.08. 17:21
A kínai hadsereg Szecsuan tartományi illetékesei döntést hoztak az eltűnt magyar hegymászók helikopteres kutatásáról, de a kutatás fejleményeiről nem rendelkezik friss információval a pekingi magyar külképviselet - közölte Sárközy Péter főkonzul.

A hétvégén semmiféle érdemi jelentés nem érkezett a tartományi székhelyről Csengtuból, sem a négy magyar hegymászó eltűnésének valószínűsített helyszínéről, a keresésükre indított csoporttól, vagy a mentők központjából.

Sárközy Péter sajnálattal állapította meg, hogy a folyamatosan érdeklődő, kétségbeesett hozzátartozóknak nem tud felvilágosítást nyújtani. A főkonzulátus képtelen kapcsolatba lépni az illetékesekkel, a korábban megígért rendszeres faxtájékoztatás pedig nem érkezik meg a magyar külképviseletre. "Még azt sem tudjuk, hogy a kiadott parancsot követően megkísérelték-e helikopteres kutatást" - jegyezte meg a főkonzul.

A négy magyar hegymászónak, akik egy eddig meg nem hódított csúcsra szerettek volna feljutni, október 31-ig kellett volna visszaérkeznie Csengtuba. Hivatalos keresésük csak ezt követően kezdődött meg. Korábban arról érkezett jelentés, hogy a tibeti hegyi mentők már 5000 méterre jutottak a Himalája keleti térségében lévő sziklás hegyen, ahol a magyarok holmiját megtalálták, de a hóesés, illetve a már leesett hó miatt nem jutottak eredményre. Helikopter bevetését akkor a kínai hatóságok, szintén az időjárási viszonyokra hivatkozva, nem tartották lehetségesnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?