Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Óriásmecset épül Marseille-ben

Index, MTI
2009.11.08. 14:04 Módosítva: 2009-11-08 14:34:10
A város lakóinak negyede muzulmán, de a mecseteket elhagyott épületekben alakították ki. Az új mecsetbe hétezren imádkozhatnak egyszerre, építése 22 millió euróba kerül.

Mintegy 7000 főt befogadó mecset építését kezdték meg a héten Marseille-ben: az építési engedélyt Jean-Claude Gaudin, a dél-franciaországi város polgármestere nyújtotta át hivatalosan.

A mecset látványterve
A mecset látványterve

Az építkezés 22 millió euróba kerül, az összesen 8600 négyzetméter alapterületű épület 2000 négyzetméter imatermet és 25 méter magas minaretet foglal majd magában. Ez lesz Franciaország legnagyobb mecsetje. A terv könyvtár, amfiteátrum és étterem építésével is számol.
Az alapkőletételre várhatóan áprilisban kerül sor, és az elképzelés az, hogy a mecset 2011-re készül el.

Európában Franciaországban él a legnépesebb - becslések szerint 5 millió fős - muzulmán közösség. Marseille 830 ezer lakosának egynegyede muzulmán vallású, de becslések szerint legfeljebb százezer gyakorolja a vallását. A városban hatvan működő mecset van, a legtöbbjüket elhagyott raktárépületekben, boltokban alakították ki.

A mecsetet adakozók pénzéből emelik, több nagy iszlám ország, köztük a legtöbb pénzt adó Algéria mellett magánszemélyek is hozzájárultak a költségekhez. A marseille-i polgármesteri hivatal szerint az első adomány egy katolikus hölgytől érkezett, míg a második egy zsidó kulturális egyesülettől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!