Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriásmecset épül Marseille-ben

Index, MTI
2009.11.08. 14:04 Módosítva: 2009-11-08 14:34:10
A város lakóinak negyede muzulmán, de a mecseteket elhagyott épületekben alakították ki. Az új mecsetbe hétezren imádkozhatnak egyszerre, építése 22 millió euróba kerül.

Mintegy 7000 főt befogadó mecset építését kezdték meg a héten Marseille-ben: az építési engedélyt Jean-Claude Gaudin, a dél-franciaországi város polgármestere nyújtotta át hivatalosan.

A mecset látványterve
A mecset látványterve

Az építkezés 22 millió euróba kerül, az összesen 8600 négyzetméter alapterületű épület 2000 négyzetméter imatermet és 25 méter magas minaretet foglal majd magában. Ez lesz Franciaország legnagyobb mecsetje. A terv könyvtár, amfiteátrum és étterem építésével is számol.
Az alapkőletételre várhatóan áprilisban kerül sor, és az elképzelés az, hogy a mecset 2011-re készül el.

Európában Franciaországban él a legnépesebb - becslések szerint 5 millió fős - muzulmán közösség. Marseille 830 ezer lakosának egynegyede muzulmán vallású, de becslések szerint legfeljebb százezer gyakorolja a vallását. A városban hatvan működő mecset van, a legtöbbjüket elhagyott raktárépületekben, boltokban alakították ki.

A mecsetet adakozók pénzéből emelik, több nagy iszlám ország, köztük a legtöbb pénzt adó Algéria mellett magánszemélyek is hozzájárultak a költségekhez. A marseille-i polgármesteri hivatal szerint az első adomány egy katolikus hölgytől érkezett, míg a második egy zsidó kulturális egyesülettől.