Szilárda
-4 °C
3 °C

Súlyos zavargások Jordánia fővárosában

2009.11.08. 20:37
Súlyos zavargások törtek ki Jordánia fővárosában vasárnap, amikor tüntetők összecsaptak a rendfenntartókkal. A tüntetők azért vonultak fel, mert szerintük a rendőrök megkínoztak egy férfit, akit emiatt halt meg.

A feldühödött tömeg köveket dobált, autókat gyújtott fel, vagy tört össze, üzleteket rongált meg. Az ammani hatóságok közlése szerint az összecsapásokban hat rendőr megsebesült. Arról nem szóltak, hogy a tüntetők közül is megsebesült-e valaki. A több száz fős tömeget könnygáz bevetésével próbálták megfékezni a rendőrök.

A közbiztonsági hivatal szóvivője azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy a tömegből rálőttek a rendőrökre, akik közül négyen lőtt sebekkel kerültek kórházba. A szóvivő azt is állította, hogy senkit nem vettek őrizetbe a zavargók közül. A zavargások egy 20 éves férfi halála miatt törtek ki. A férfit állítólag egy verekedés miatt vették őrizetbe októberben, majd a családtagjai szerint úgy megverték a rendőrőrsön, hogy belehalt a sérüléseibe.

A rendőrség szerint majd a boncolás dönti el, hogy mi volt a halál valódi oka. Az AFP értesülése szerint a család a belügyminiszter lemondását követeli és visszautasította, hogy eltemesse a férfit, amíg nem nevezik meg a hatóságok a gyilkosait. Ez azért is fontos, mert a hithű muzulmánoknál legkésőbb a halált követő napon már el kell temetni az elhunytat. Csak rendkívül ritka esetben várakoznak napokig, és csak akkor, ha kórházban halt meg a beteg, vagy ha a rokonok nagy távolságban laknak, és időbe telik az értesítésük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!