Jenő
-3 °C
6 °C

Újabb gyanúsított a Natascha Kampusch-ügyben

2009.11.08. 10:30 Módosítva: 2009-11-08 10:30:05
Őrizetbe vették a Wolfgang Priklopil legjobb barátjaként ismert férfit, akinek a grazi ügyészség szerint szerepe lehetett Natascha Kampusch elrablásában és fogva tartásában.

Újabb gyanúsított után nyomoznak Ausztriában a Natascha Kampusch-ügyben, írta vasárnap az osztrák Die Presse. A grazi ügyészség törvénytelen fogva tartás címén vette őrizetbe Ernst H.- t. A férfit Kampusch elrablója, Wolfgang Priklopil barátjaként ismeri az osztrák közvélemény.

Thomas Mühlbacher, grazi főállamügyész szerint a férfinak köze lehetett 13 éves Natascha Kampusch elrablásához és fogva tartásához.

Priklopil nyolc és fél éven át tartotta bezárva most 21 éves áldozatát. Miután a lány 2006-ban megszökött, Priklopil öngyilkosságot követett el, előtte azonban még utolsóként találkozott Ernst H.-val.

Bár Natascha Kampusch többször is kijelentette, hogy nem tud tettestársakról, régóta tartja magát a feltételezés, hogy a tettesnek volt bűntársa. "Az a feladatunk, hogy tisztázzuk, több tettes volt-e" - mondta a grazi főállamügyész.

Mühlbacher szerint mindenképp ki kell vizsgálni, hogy mi lehetett Ernst H. szerepe a bűncselekményben. Az ügyész által elmondottak alapján akár a bűnrészesség vádja is megállhat, ha Ernst H. tudott a rablásról, de nem tett feljelentést.

H. újabb "átvilágításával" párhuzamosan folyik a kutatás feltételezett bizonyítékok után is. Thomas Mühlbacher megerősítette, hogy az osztrák ügyészek a német ügyészséghez fordultak segítségért, hogy beszerezzék két szemtanú vallomását is, amik fontosak lehetnek az ügy szempontjából. Mindketten azt állították, hogy bizonyítékokkal rendelkeznek a Kampusch-ügyben, de végül visszavonták vallomástételi szándékukat. Ennek jogsegélykérelemnek a következő napokban lehet meg az eredménye.

Tavaly újabb nyomozást rendeltek el az egyszer már lezárt ügyben, miután egy vizsgálat megállapította, hogy az első eljárás során nem jártak el kellő gondossággal a hatóságok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?