Piroska
3 °C
4 °C

H1N1: országos járvány Bulgáriában

2009.11.09. 08:25
Tanítási szünet az iskolákban, látogatási tilalom a kórházakban, felfüggesztették a terhes nők és csecsemők rendszeres vizsgálatát, a tervezett operációkat elhalasztják.

Országos járványnak minősítette az újinfluenzát a hétvégén a bolgár egészségügyi minisztérium. A megbetegedések száma ugyanis átlépte a tízezer lakosonkénti kétszázat.

Erre a hétre az ország összes iskolájában tanítási szünetet rendeltek el. Az óvodák és az egyetemek esetleges bezárásáról a helyi hatóságok fognak dönteni. Minden kórházban tilos a látogatás, felfüggesztették a terhes nők és csecsemők rendszeres felülvizsgálatát. A tervezett operációkat elhalasztották, közölte a szófiai egészségügyi minisztérium.

A mozikat, színházakat és más nyilvános intézményeket nem zárták be, de a lakosságot felszólították, hogy kerüljék a tömeges helyeket. Már a múlt héten járványnak minősítették az influenzát külön-külön az ország 16 régiójában, beleértve a fővárost, Szófiát is.

Az influenzaellenes gyógyszerekből hiány van, ezért Bulgária csütörtökön a többi európai uniós tagállamtól és a gyógyszergyáraktól kért segítséget. Péntekig egyetlen ország sem válaszolt a segélykérésre, közölte a nemzeti rádió.

Tévéműsorokban panaszkodnak az emberek, hogy a gyógyszertárakban kifogyott az orrszájmaszk. De Szófia utcáin csak kevés embert látni maszkban, amint a hőmérséklet 17 fokig emelkedett.

A 7,6 millió lakosú Bulgáriában eddig 6 ember halt meg a világjárványos influenzában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!