Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

H1N1: országos járvány Bulgáriában

2009.11.09. 08:25
Tanítási szünet az iskolákban, látogatási tilalom a kórházakban, felfüggesztették a terhes nők és csecsemők rendszeres vizsgálatát, a tervezett operációkat elhalasztják.

Országos járványnak minősítette az újinfluenzát a hétvégén a bolgár egészségügyi minisztérium. A megbetegedések száma ugyanis átlépte a tízezer lakosonkénti kétszázat.

Erre a hétre az ország összes iskolájában tanítási szünetet rendeltek el. Az óvodák és az egyetemek esetleges bezárásáról a helyi hatóságok fognak dönteni. Minden kórházban tilos a látogatás, felfüggesztették a terhes nők és csecsemők rendszeres felülvizsgálatát. A tervezett operációkat elhalasztották, közölte a szófiai egészségügyi minisztérium.

A mozikat, színházakat és más nyilvános intézményeket nem zárták be, de a lakosságot felszólították, hogy kerüljék a tömeges helyeket. Már a múlt héten járványnak minősítették az influenzát külön-külön az ország 16 régiójában, beleértve a fővárost, Szófiát is.

Az influenzaellenes gyógyszerekből hiány van, ezért Bulgária csütörtökön a többi európai uniós tagállamtól és a gyógyszergyáraktól kért segítséget. Péntekig egyetlen ország sem válaszolt a segélykérésre, közölte a nemzeti rádió.

Tévéműsorokban panaszkodnak az emberek, hogy a gyógyszertárakban kifogyott az orrszájmaszk. De Szófia utcáin csak kevés embert látni maszkban, amint a hőmérséklet 17 fokig emelkedett.

A 7,6 millió lakosú Bulgáriában eddig 6 ember halt meg a világjárványos influenzában.