Távcsővel sem látni a hegymászók nyomait

2009.11.09. 12:57
Egyelőre kudarcot vallott a magyarokat kereső mentőcsapat, a folytatás is kérdéses, mert nagyon nehéz terepen kell dolgozniuk.

Az eltűnt magyar hegymászókat kereső csapat 5000 méteres magassági jutott, de a környéken nem találtak nyomokat és visszatértek, közölte Sárközy Péter pekingi főkonzul a Szecsuán tartományi hegymászók szövetségének legfrissebb jelentése alapján.

A két tibetivel megerősített csapat erős távcsövekkel megvizsgálta a környéket, és arra a megállapításra jutottak, hogy az 5300-5500 méteres magasságban látható jégomlást nem tudják leküzdeni, azt a jelenlegi technikával nem lehet megmászni, mozgásban lévő, veszélyes szakasz. A csapat visszatért a bázisra.

Október 22. óta nincs hír róluk
Október 22. óta nincs hír róluk

Korábban a helyi hegymászók azt valószínűsítették, hogy a magyarok ebben a magassági tartományban voltak kénytelenek megszakítani kísérletüket a több mint hatezer méteres csúcs meghódítására.

A mentés további részletei, a jövőbeni tervek egyelőre nem ismertek, a magyar külképviselet nem kapott információkat sem a kínai külügyminisztériumtól, sem a hadsereg helyi vezetőitől arra vonatkozóan, hogy folytatódik-e a helikopteres felderítés.

Kollár Lajos, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség expedíciószervezője a múlt héten kérdésünkre elmondta, utoljára október 22-én jelentkeztek be, "bármi történhetett, bár az nagyon ritka, hogy négy mászó egyszerre tűnjön el. Nagy lavina, vagy hegyomlás okozhat ilyet."  • Hírek
  • Árfolyam