Jolán
2 °C
4 °C

Távcsővel sem látni a hegymászók nyomait

2009.11.09. 12:57
Egyelőre kudarcot vallott a magyarokat kereső mentőcsapat, a folytatás is kérdéses, mert nagyon nehéz terepen kell dolgozniuk.

Az eltűnt magyar hegymászókat kereső csapat 5000 méteres magassági jutott, de a környéken nem találtak nyomokat és visszatértek, közölte Sárközy Péter pekingi főkonzul a Szecsuán tartományi hegymászók szövetségének legfrissebb jelentése alapján.

A két tibetivel megerősített csapat erős távcsövekkel megvizsgálta a környéket, és arra a megállapításra jutottak, hogy az 5300-5500 méteres magasságban látható jégomlást nem tudják leküzdeni, azt a jelenlegi technikával nem lehet megmászni, mozgásban lévő, veszélyes szakasz. A csapat visszatért a bázisra.

Október 22. óta nincs hír róluk
Október 22. óta nincs hír róluk

Korábban a helyi hegymászók azt valószínűsítették, hogy a magyarok ebben a magassági tartományban voltak kénytelenek megszakítani kísérletüket a több mint hatezer méteres csúcs meghódítására.

A mentés további részletei, a jövőbeni tervek egyelőre nem ismertek, a magyar külképviselet nem kapott információkat sem a kínai külügyminisztériumtól, sem a hadsereg helyi vezetőitől arra vonatkozóan, hogy folytatódik-e a helikopteres felderítés.

Kollár Lajos, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség expedíciószervezője a múlt héten kérdésünkre elmondta, utoljára október 22-én jelentkeztek be, "bármi történhetett, bár az nagyon ritka, hogy négy mászó egyszerre tűnjön el. Nagy lavina, vagy hegyomlás okozhat ilyet."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?