Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kivégeztek kilenc zavargót Kínában

2009.11.09. 14:59
A kínai hatóságok hétfőn bejelentették, hogy kivégeztek kilenc embert, akiket még a Hszincsiang tartományban júliusban kirobbant zavargások miatt ítéltek halálra. Nyolcan az ujgur kisebbséghez tartoztak, egyikük han kínai volt.

Kínában kivégeztek kilenc embert, akiket a Hszincsiang tartományban nyáron kirobbant zavargások alatt elkövetett bűncselekményekért ítéltek halálra, közölték hétfőn a hatóságok.

A kilenc halálos ítéletet helyben hagyta a legfelsőbb bíróság. A hatóságok nem közölték, a kivégzéseket mikor hajtották végre.

A kivégzett emberek közül nyolcan a muzulmán ujgur kisebbséghez, egyikük pedig a többségi han kínai népcsoporthoz tartozott.

Júliusban százkilencvenheten meghaltak, ezerhétszázan megsebesültek a Hszincsiang tartomány székhelyén, Urumcsiban kirobbant erőszakhullámban.

Összesen 21 embert ítéltek el októberben a zavargások alatt elkövetett emberölés, súlyos testi sértés, rablás és gyújtogatás miatt. Közülük kilencet ítéltek halálra, hárman életfogytiglant, a többiek pedig több éves börtönbüntetést kaptak.

Ujgur aktivisták bírálták a kivégzéseket, amelyeket szerintük csak azért hajtottak végre, hogy kedvezzenek az Urumcsiban élő han közösségnek.