Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendkívüli állapot Salvadorban

2009.11.09. 06:39 Módosítva: 2009-11-09 06:39:42
Rendkívüli állapotot hirdettek vasárnaptól Salvadorban, ahol több mint száz halálos áldozatot követeltek a napok óta tartó heves esőzések okozta áradások és földcsuszamlások.

Napok óta szakad az eső Salvadorban, a rendkívüli időjárás következtében több helyütt áradások és földcsuszamlások okoznak komoly károkat. Maurició Funes salvadori elnök vasárnapi rádióbeszédében bejelentette, hogy a természeti csapás eddig 124 halottat követelt az országban.

Az államfő tragédiának minősítette a kialakult helyzetet, és azt hangsúlyozta, hogy az esőzések "felbecsülhetetlen károkat" okoztak Salvadornak. Funes országosan rendkívüli állapotot hirdetett, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a tragédia következményeinek mérséklésére, a természeti csapás okozta károk helyreállítására lehessen összpontosítani, szavatolni a fedél nélkül maradtak ellátását és a gazdaság működőképességét.

A halálesetek a közép-amerikai ország öt különböző tartományában történtek, a legtöbben a középső országrészben fekvő San Vicente tartományban haltak meg. Az eltűntek száma meghaladja a hatvanat, s több mint tízezer embert kellett menedékhelyekre költöztetni. Számos településsel egyelőre nincs kapcsolat.

Az országtól keletre fekvő Nicaraguán csütörtökön vonult át az Ida hurrikán, és Salvadorban azóta folyamatosan esik az eső. A San Vicente tűzhányó közelében - San Salvadortól 60 kilométerre keletre - alig négy óra alatt 355 milliméter csapadék hullott.