Rendkívüli állapot Salvadorban

2009.11.09. 06:39 Módosítva: 2009.11.09. 06:39
Rendkívüli állapotot hirdettek vasárnaptól Salvadorban, ahol több mint száz halálos áldozatot követeltek a napok óta tartó heves esőzések okozta áradások és földcsuszamlások.

Napok óta szakad az eső Salvadorban, a rendkívüli időjárás következtében több helyütt áradások és földcsuszamlások okoznak komoly károkat. Maurició Funes salvadori elnök vasárnapi rádióbeszédében bejelentette, hogy a természeti csapás eddig 124 halottat követelt az országban.

Az államfő tragédiának minősítette a kialakult helyzetet, és azt hangsúlyozta, hogy az esőzések "felbecsülhetetlen károkat" okoztak Salvadornak. Funes országosan rendkívüli állapotot hirdetett, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a tragédia következményeinek mérséklésére, a természeti csapás okozta károk helyreállítására lehessen összpontosítani, szavatolni a fedél nélkül maradtak ellátását és a gazdaság működőképességét.

A halálesetek a közép-amerikai ország öt különböző tartományában történtek, a legtöbben a középső országrészben fekvő San Vicente tartományban haltak meg. Az eltűntek száma meghaladja a hatvanat, s több mint tízezer embert kellett menedékhelyekre költöztetni. Számos településsel egyelőre nincs kapcsolat.

Az országtól keletre fekvő Nicaraguán csütörtökön vonult át az Ida hurrikán, és Salvadorban azóta folyamatosan esik az eső. A San Vicente tűzhányó közelében - San Salvadortól 60 kilométerre keletre - alig négy óra alatt 355 milliméter csapadék hullott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport