Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüzet nyitottak egymásra koreai hadihajók

2009.11.10. 17:44
Kedden reggel tüzet nyitottak egymásra észak- és dél-koreai hadihajók. Mindkét fél a másikat vádolja határsértéssel, Szöul szerint egy északi járőrhajó súlyosan megrongálódott, de senki sem halt meg az incidensben.

Súlyosan megsérült, és visszavonult az észak-koreai járőrhajó, amelyik kedd reggel keveredett tűzpárbajba egy dél-koreai hadihajóval a két ország közötti vitatott tengeri határszakaszon, állítják dél-koreai tisztviselők. A dél-koreai vezérkari főnök közölte, hogy az Incseon kikötőtől 120 tengeri mérföldre történt incidensnek nem voltak dél-koreai áldozatai, és észak-koreai áldozatokról sem érkeztek hírek, írja az AP.

Az elmúlt hét év első komolyabb tengeri összetűzése a két ország között egy héttel azelőtt történt, hogy Barack Obama amerikai elnök Szöulba érkezik majd. "Szándékos provokáció volt Észak-Korea részéről, hogy felhívja magára a figyelmet Obama érkezése előtt" - mondta Shin Yul, az egyik szöuli egyetem politikatudományi professzora.

Baek Seung-joo dél-koreai biztonságpolitikai elemző szerint a keddi eset nem befolyásolja jelentősen a két ország viszonyát. Kedden mindkét fél a másikat vádolta a vitatott határ megsértésével.

Máshogy látják a történteket

A déli változat szerint egy észak-koreai járőrhajó megsértette a két ország közötti határvonalat, amire válaszul dél-koreai hadihajók figyelmeztető lövéseket adtak le. Az északi hajó azonban nem fordult azonnal vissza, hanem viszonozta a tüzet, amire a déli hajók újabb lövéseket adtak le.

korea451

Az egész lövöldözés két percig tartott, nyilatkozta egy admirális az AP-nek. Csung miniszterelnök szerint két észak-koreai hajó is megsértette a határt. "Tiltakozunk az eset miatt, és arra kérjük Észak-Koreát, hogy kerülje el a hasonló incidensek megismétlődését" - mondta az egyik dél-koreai admirális Szöulban.

Phenjan közleményben ítélte el Dél-Koreát a "súlyos fegyveres provokáció" miatt, állításuk szerint a déli hajók tévedtek át északi területre. Az ő verziójuk szerint a dél-koreai hadihajók északi vizeken egyik hajójuk felé lőttek, azonban elmenekültek, amikor a járőrhajó viszonozta a tüzet. A közlemény szerint Szöulnak hivatalosan is elnézést kellene kérnie az eset miatt.

Régóta problémás a határvonal

A felek 1953-ban csak tűzszűnetet kötöttek a koreai háború végén, békét azóta sem kötöttek. A két ország között akkor meghúzott tengeri határvonalat Szöul elismeri, Phenjan azonban vitatja.

A két Korea rendszeresen a vitatott határ megsértésével vádolja egymást. A dél-koreai flotta szerint az északi hajók 2009-ben 22 alkalommal haladtak át a tengeri határon. Phenjan pedig azt állította októberben, hogy akár naponta tízszer is áthaladnak dél-koreai hajók az ő vizeikre.

Nem hivatalos észak-koreai források szerint  2002-ben harmincan vesztették életüket.
Nem hivatalos észak-koreai források szerint 2002-ben harmincan vesztették életüket.

Korábban 1999-ben és 2002-ben is történtek tengeri összetűzések a két ország között. A dél-koreai flotta szerint 2002-ben hat tengerészük meghalt. Az észak-koreai áldozatok száma nem ismert, de nem hivatalos források szerint az első esetben tizenheten, a második alkalommal harmincan vesztették életüket.