Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Legyűrte az új influenza Ausztriát

2009.11.10. 20:42
Hivatalosan is járványhelyzetet hirdettek ki Ausztriában kedden, miután ugrásszerűen megnőtt az új influenzás betegek száma.

A legújabb számítások szerint egyedül az 1,7 millió lakosú Bécsben és térségében tízezer-nyolcszázan kapták el a H1N1-vírust, közölte a Bécsi Orvostudományi Egyetem. Az egészségügyi hatóságok hivatalosan is járványhelyzetet hirdettek ki kedden. Miután az utóbbi napokban a tesztelésre beküldött minták száz százalékánál kimutatták az új influenzát, már nem végeznek minden gyanús esetben laboratóriumi vizsgálatot, ehelyett egy nemzetközileg elterjedt számítási módszert alkalmaznak.

A nyáron még a vizsgálatok harminc százalékánál mutatták ki a vírust, a többi eset szezonális influenzának bizonyult. A többi tartományra vonatkozó adatot később teszik közzé.

A még a laboratóriumi tesztek alapján közölt, legutóbbi hivatalos adat szerint 760 körül volt az újinfluenzás fertőzések száma az országban.

Kedden Schwarzauban meghalt egy 39 éves férfi, akit igen legyengült állapotban vittek kórházba, és halálát az új vírus okozta szövődmények okozták. Szakértők szerint az eset nem ok pánikra, mert az közismert, hogy az influenza végzetes lehet, ha a beteg szervezete nagyon legyengült állapotban van.

A járványhelyzet kihirdetése többek között azt jelenti, hogy a Tamiflut és az ahhoz hasonló, influenza elleni gyógyszereket főorvosi engedély nélkül felírhatják a kezelőorvosok. A szezonális influenzajárványhoz hasonlóan ezután csak akkor végeznek laboratóriumi teszteket, ha a beteg kórházban van vagy ha gyermekközösségben - iskolában, óvodában - merül fel a H1N1-fertőzés gyanúja.

Ausztriában hétfőn kezdődött a széles körű oltási akció a lakosság körében. A részvétel önkéntes. Az oltásnál elsőbbséget élveznek a hat hónap és 49 év közötti krónikus betegek és a terhesek, de más is megkaphatja, aki igényli. Az első oltási napokon hosszú sorok alakultak ki az oltásra kijelölt mintegy 130 helyszínen. A kormány 1,6 millió adag vakcinát rendelt. Ez a mennyiség nyolcszázezer embernek elegendő, mert a teljes védettséghez két oltás ajánlott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!