Erzsébet
1 °C
4 °C

Obama erősítést küld Afganisztánba

2009.11.10. 06:21 Módosítva: 2009-11-10 06:25:05
Bár hivatalos bejelentés csak bő egy hét múlva várható, a CBS Newsnak kiszivárogtatták az Afganisztán-stratégiát: százezerre nő az amerikai csapatok létszáma.

Barack Obama több tízezer újabb katonát fog Afganisztánba küldeni - jelentette a CBS News hírcsatorna, amely szerint az amerikai elnök hétfő este jutott elhatározásra.

Több hónapi tanácskozás után Obama döntött az Afganisztán-stratégiáról. Csaknem teljes egészében teljesíteni fog az ázsiai országban állomásozó amerikai haderő parancsnokának kérését, amely további 40 ezer katona térségbe küldését szorgalmazza.

Obama úgy tervezi, négy harcoló dandárt és sok ezer fős kisegítő személyzetet irányít Afganisztánba - értesült a CBS News az elnök környezetéből.

000T TRDel335971

Lassú folyamat lesz

Az elnök mindegyik katonai tanácsadója a csapaterősítést támogatja. Figyelmeztetnek ugyanakkor, csak katonasággal nem lehet megnyerni a háborút, ehhez arra van szükség, hogy Hamid Karzai afgán elnök megtisztítsa kormányát a korrupciótól.

A CBS News úgy tudja, az első új dandár jövő év elején fog Afganisztánba érkezni, és a csapaterősítés folyamata csak év végére zárul majd le. Obama elnök tervei szerint a csapatok négy évig maradnának Afganisztánban; Stanley McChrystal tábornok, az amerikai erők parancsoka ennyi idő alatt akarja megkétszerezni az afgán katonaság és rendőrség létszámát. Jelenleg 68 ezer amerikai katona állomásozik az országban, az erősítéssel a csapatok nagysága valószínűleg el fogja érni a 100 ezer főt.

James Jones, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azonban azt mondta, hogy az elnök még nem jutott végső döntésre a csapatok létszámáról. A Fehér Ház közölte: Obama elnök valószínűleg csak azután fog bejelentést tenni Afganisztán ügyében, hogy november 20-án visszatér Washingtonba csütörtökön kezdődő ázsiai útjáról.

000T TRDel335970

Netanjahu nem állt szóba a sajtóval

Zárt ajtók mögött tanácskozott Barack Obama és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő helyi idő szerint hétfőn este Washingtonban.

A Fehér Ház rövid közleménye szerint Obama a megbeszélésen megerősítette, hogy az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett.

A két politikus számos kérdést megvitatott az amerikai-izraeli kétoldalú kapcsolatok témakörében, és egy sor ügyben egyeztettek a biztonsági együttműködésről. Ugyancsak eszmét cseréltek Iránról és arról, hogyan lehet előremozdítani a közel-keleti békefolyamatot.

Netanjahu egy óra negyven percet töltött a Fehér Házban, ahonnan úgy távozott, hogy sem ő, sem pedig vendéglátója nem szentelt egyetlen pillanatot sem a sajtónak, ami elég szokatlan az amerikai elnök és magas rangú külföldi vezetők találkozói után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?