Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Olasz aláírásgyűjtés az iskolai feszületek tilalma ellen

2009.11.10. 14:53
Olasz politikusok szerint a feszületek kitiltása az osztálytermekből olyan intoleráns gesztus, amellyel szemben föl kell venni a küzdelmet.

A jobboldali, populista Északi Liga (LN) után a legnagyobb olasz kormánypárt is aláírásgyűjtésbe kezdett az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése ellen, amely megtiltja feszületek elhelyezését az iskolai tantermekben.

Silvio Berlusconi miniszterelnök pártja az aláírásokkal kíván nagyobb nyomatékot adni annak a fellebbezésnek, amelyet az olasz kormány nyújtott be a strasbourgi testületnek.

Ignazio La Russa védelmi miniszter és Roberto Formigoni, a Szabadság Pártja (PDL) lombardiai szervezetének elnöke elsőként írta alá kedden az Emberi Jogok Európai Bíróságának címzett tiltakozó beadványt. "Ez a végzés arról tanúskodik, hogy a bürokrácia el akarja nyomni az európai értékeket, s ezért harcolnunk kell ellene" - jelentette ki La Russa.

Formigoni úgy vélekedett, hogy a feszületek kitiltása az osztálytermekből "intoleráns gesztus, amellyel szemben föl kell vennünk a küzdelmet. (Strasbourg) meg akarja nyirbálni azokat a gyökereket, amelyeken a modern Európa alapul. Meggyőződésem, hogy fellebbezésünket e gyalázatos döntés ellen siker fogja koronázni" - hangoztatta a lombardiai pártszervezet elnöke.

Az Északi Liga e hét végére demonstrációkat szervez a strasbourgi döntés ellen. A PDL aktivistái hétfőn és kedden kétezer feszületet osztottak szét Róma utcáin. "Olaszország elég erős ahhoz, hogy minden törvényes és demokratikus eszközzel elutasítson egy olyan ítéletet, amely kultúránk megsértését jelenti" - hangoztatta Stefano de Lillo szenátor.