Natália
1 °C
7 °C

Örökbe fogadhat egy francia leszbikus pár

2009.11.10. 17:57
Először engedélyezték Franciaországban gyermek örökbefogadását egy kapcsolatban élő homoszexuális nőnek, aki 11 éve követelte ezt a jogát a hatóságoktól.

A besanconi bíróság kedden felszólította a Jura megyei illetékes hatóságot, hogy 15 napon belül állítsa ki az engedélyt annak a 48 éves tanítónőnek az örökbefogadáshoz, akinek homoszexualitására hivatkozva utasították el két alkalommal a beadványát. A tanítónő húsz éve él együtt pszichológus társával.

A nő ügyvédje szerint a döntés precedens értékű, mert annak ellenére, hogy Franciaországban homoszexuális pároknak nem engedélyezett az örökbefogadás, a bíróság kimondta: egy személy örökbefogadási kérelmét homoszexualitására hivatkozva nem lehet visszautasítani.

"Úszunk a boldogságban. Remélhetőleg ez a hosszú harcunk végét jelenti és talán két hét múlva meglesz az engedély" - mondta a tanítónő a bíróság döntését követően.

Az örökbefogadás engedélyezésével a francia törvények értelmében azonban a nő társának nem lesznek szülői jogai. Ennek ismeretében döntött úgy a két nő 1998-ban, hogy csak egyikőjük kérelmezi az örökbefogadást, mert az egyedülálló személyeknek engedélyezett Franciaországban. A tanítónő azonban a gyermeket adoptáló azonos nemű párok többségével ellentétben nem titkolta el a hatóságok előtt, hogy homoszexuális kapcsolatban él.

Az elutasítás ellen

A pozitív szakvélemények ellenére az elutasítás hivatalos indokaként először az "apakép" hiánya szerepelt, majd az, hogy "a pár két tagja között nincs egyetértés az örökbefogadandó gyermek korát illetően".

A kérelem elutasítását követően a tanítónő az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely 2008 januárjában Franciaországot szexuális diszkrimináció miatt elítélte.

A homofóbia elleni győzelem

A strasbourgi döntést figyelembe véve a besanconi bíróság kedden úgy ítélte meg, hogy a kérelmező által biztosított feltételek családi, nevelési és pszichológiai szempontból is megfelelnek az örökbefogadandó gyermek érdekének és igényeinek, s felszólította a Jura megyei illetékes hatóságokat, hogy adják ki az örökbefogadási engedélyt. A hatóságok azonnal jelezték, hogy végrehajtják a bíróság döntését.

A homoszexuálisok jogait védő szervezetek a homofóbia elleni győzelemként értékelték a bíróság döntését, és olyan törvénymódosítást követelnek, amely engedélyezné a homoszexuális pároknak az örökbefogadást.

Luc Chatel kormányszóvivő a felvetésre úgy reagált, hogy sem a kormány, sem Nicolas Sarkozy államfő nem támogat egy ilyen jellegű jogszabály-változtatást.

Civil szervezetek szerint több mint százezer olyan francia család létezik, amelyben azonos nemű szülők jogi elismerés nélkül nevelnek gyermeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?