Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Pedofilokat kasztrálnak egy cseh klinikán

2009.11.10. 11:23
Sikeres terápiával kezelik egy csehországi klinikán az olyan beteges szexuális elhajlásokat, mint a pedofília vagy a szadizmus, ezért már a külföldi páciensek részéről is nagy az érdeklődés, holott az Európai Tanács bírálta a többek között kasztrációt is alkalmazó módszert, írta legutóbbi számában a Reflex.

A cseh hetilap felidézte, hogy a szexuális aberrációk "barbár" kezelési metódusát, különösen a műtéti kasztrációt kritikai össztűz fogadta a brit sajtóban, és emberi jogi aktivisták felháborodását is kiváltotta. A Havlickuv Brodban található klinika páciensei azonban kifejezetten dicsérték a kezelést.

Zelmira Herrova, a klinika vezetője elmondta: az angol sajtókritikák ellenére számos megkeresést kaptak olyan brit páciensektől, akik a csehországi kezelés lehetőségeiről érdeklődtek. Beszámolt egy skót börtönből érkezett levélről, amelyben egy férfi rab reménytelennek ítélte a helyzetét, és leírta, hogy mivel semmilyen kezelést nem kap, attól tart, hogy szabadulása után újabb szexuális bűncselekményt követ el. De egy olyan "művelt angol férfi" is hozzá fordult, aki felfedezte magán a szexuális deviancia jeleit, és bár még nem követett el büncselekményt, fél, hogy a jövőben megteszi. Érdeklődnek Franciaországból is.

Egyedülálló kezelés

Csehországban öt kórházi osztályon foglalkoznak szexuális devianciákkal, de csak a Havlickuv Brod-i intézetben alkalmazzák az úgynevezett evoluciós teóriát, amelynek részeként fallométerrel állapítják meg a diagnózist, azt, hogy a páciens például pedofíliában, szadizmusban vagy exhibicionizmusban szenved. A kezelés során tudatosítják a páciensekkel szexuális elhajlásukat, annak tüneteit, majd arra tanítják meg a betegeket, hogyan éljenek együtt ezzel az állapottal a "törvényes határokon belül" - mesélte el Herrova.

A kezelés általában 14 hónapig tart. Kasztrálást csak felnőtteken, a páciens kérésére, a vele történő alapos konzultáció után, orvosi javaslatra végeznek, és csak azután, hogy a beavatkozást egy úgynevezett kasztrációs bizottság is jóváhagyja. Évente átlagosan három páciens esik át kasztráción, ami azonban sem a beteg külsejét, sem a hangját nem változtatja meg, sőt az illető normális szexuális életet élhet. Mesterséges herék beültetésével még a nemi szerveken sem látszik a beavatkozás nyoma.

Herrova hangsúlyozta, hogy maga is a kémiai (gyógyszeres) kasztrációt részesítené előnyben, ám az élethosszig tartó kezelés túl drága, és nem támogatja az egészségbiztosító rendszer. Emellett lehetnek olyan egészségügyi problémái a páciensnek, ami szintén kizárja a gyógyszerezést.

Százból egy visszaeső

A Havlickuv Brod-i klinikán 2000 óta az evoluciós terápiával kezelt 100 férfi közül mindössze egy esett vissza, a klinika szerint ő is csak azért, mert eltitkolta, hogy máshol is kezeltette magát. A műtéti kasztráción átesett páciensek egyikének sem tért vissza a problémája; 1983, a fallométer csehországi bevezetése óta pedig egyetlen, a cseh pszichiátriai klinikákon kezelt páciens sem követett el szexuális indíttatású gyilkosságot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?