Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Blackwater egymillió dollárral fizetett le iraki tisztviselőket

2009.11.11. 07:20
Az egykori Blackwater amerikai biztonsági magáncég valószínűleg egymillió dollárral vásárolta meg titokban iraki tisztviselők hallgatását a 2007-es bagdadi lövöldözés után - írta helyi idő szerint kedden megjelent oknyomozó riportjában a The New York Times. A biztonsági cég emberei 2007-ben egy bagdadi kereszteződésben kezdtek el lövöldözni, és 17 fegyvertelen civilt öltek meg.

A Blackwater - amely annak idején az amerikai külügyminisztérium megbízásából látott el biztonsági feladatokat Irakban - úgy döntött, egymillió dollárral veszteget meg bagdadi tisztviselőket azért cserében, hogy azok nem hangoztatnak bírálatokat a cég ellen és támogatják működését.

A ma már megváltozott profillal, Xe néven működő vállalat öt egykori munkatársa ellen büntetőeljárás folyik az Egyesült Államokban amiatt a 2007. szeptemberi bagdadi lövöldözés miatt, amelyben 17 iraki életét vesztette, és legalább húszan megsebesültek. A Blackwater emberei egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították, amikor egy zsúfolt kereszteződésben - állításuk szerint - támadás érte őket, s lövöldözni kezdtek. A halottak fegyvertelen civilek voltak.

A The New York Times a cég korábbi, névtelenséget kérő alkalmazottaitól szerzett információk alapján arról írt: a Blackwater felső vezetői 2007 decemberében hagyták jóvá az egymillió dollár kifizetését. A pénzt állítólag átutalták a cég jordániai irodájából Irakba, de azt nem erősítette meg senki, hogy az iraki tisztviselők meg is kapták azt.Az amerikai külügyminisztérium a lövöldözés után világossá tette, hogy a Blackwater tevékenysége elengedhetetlen. Bagdadi tisztviselők pedig felhagytak a Blackwater azonnali távozására vonatkozó követelésükkel.

Az amerikai és iraki vizsgálatok később egyaránt azt állapították meg, hogy a Blackwater emberei indokolatlanul öltek. Idén tavasszal az iraki belügyminisztérium nem hosszabbította meg a biztonsági cég iraki működési engedélyét, és az amerikai külügyminisztérium sem újította meg az iraki feladatok ellátására kötött szerződést a céggel. A vállalkozás ellen azonban soha nem indult bűnvádi eljárás. Ami az öt alkalmazottat illeti, ellenük a per februárban kezdődik Washingtonban.

Az amerikai külügyminisztérium egy tisztviselője úgy tájékoztatta az újságot: amerikai diplomaták nem tudtak arról, hogy a Blackwater bármekkora összeggel megvesztegetett volna iraki tisztviselőket.