Gusztáv
3 °C
7 °C

A Blackwater egymillió dollárral fizetett le iraki tisztviselőket

2009.11.11. 07:20
Az egykori Blackwater amerikai biztonsági magáncég valószínűleg egymillió dollárral vásárolta meg titokban iraki tisztviselők hallgatását a 2007-es bagdadi lövöldözés után - írta helyi idő szerint kedden megjelent oknyomozó riportjában a The New York Times. A biztonsági cég emberei 2007-ben egy bagdadi kereszteződésben kezdtek el lövöldözni, és 17 fegyvertelen civilt öltek meg.

A Blackwater - amely annak idején az amerikai külügyminisztérium megbízásából látott el biztonsági feladatokat Irakban - úgy döntött, egymillió dollárral veszteget meg bagdadi tisztviselőket azért cserében, hogy azok nem hangoztatnak bírálatokat a cég ellen és támogatják működését.

A ma már megváltozott profillal, Xe néven működő vállalat öt egykori munkatársa ellen büntetőeljárás folyik az Egyesült Államokban amiatt a 2007. szeptemberi bagdadi lövöldözés miatt, amelyben 17 iraki életét vesztette, és legalább húszan megsebesültek. A Blackwater emberei egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították, amikor egy zsúfolt kereszteződésben - állításuk szerint - támadás érte őket, s lövöldözni kezdtek. A halottak fegyvertelen civilek voltak.

A The New York Times a cég korábbi, névtelenséget kérő alkalmazottaitól szerzett információk alapján arról írt: a Blackwater felső vezetői 2007 decemberében hagyták jóvá az egymillió dollár kifizetését. A pénzt állítólag átutalták a cég jordániai irodájából Irakba, de azt nem erősítette meg senki, hogy az iraki tisztviselők meg is kapták azt.Az amerikai külügyminisztérium a lövöldözés után világossá tette, hogy a Blackwater tevékenysége elengedhetetlen. Bagdadi tisztviselők pedig felhagytak a Blackwater azonnali távozására vonatkozó követelésükkel.

Az amerikai és iraki vizsgálatok később egyaránt azt állapították meg, hogy a Blackwater emberei indokolatlanul öltek. Idén tavasszal az iraki belügyminisztérium nem hosszabbította meg a biztonsági cég iraki működési engedélyét, és az amerikai külügyminisztérium sem újította meg az iraki feladatok ellátására kötött szerződést a céggel. A vállalkozás ellen azonban soha nem indult bűnvádi eljárás. Ami az öt alkalmazottat illeti, ellenük a per februárban kezdődik Washingtonban.

Az amerikai külügyminisztérium egy tisztviselője úgy tájékoztatta az újságot: amerikai diplomaták nem tudtak arról, hogy a Blackwater bármekkora összeggel megvesztegetett volna iraki tisztviselőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!