Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Óriási áramszünet Brazíliában

2009.11.11. 06:48
Óriási áramszünet volt szerdára virradó éjszaka Brazília két legnagyobb városában, Sao Paulóban és Rio de Janeiróban. Emberek tízmilliói maradtak elektromos energia nélkül.

A váratlan esemény okát hivatalosan nem közölték, de egyes jelentések szerint a brazil-paraguay-i határon lévő Itaipu vízierőműnél támadtak problémák. Ez a világ második legnagyobb működő vízierőműve: Brazília teljes áramtermelésének 20 százalékát adja.

Az országos energiaelosztó központ szerint 17 ezer megawatt energia tűnt el a hálózatból: ez megfelel Sao Paulo brazil szövetségi állam teljes energiafogyasztásának. A Globo Tv honlapja szerint az áramszünet a két brazil nagyvároson kívül más településeket, így Belo Horizontét és a fővárost, Brazíliavárost is érintette. Az energiaügyi miniszter, Edison Labao szerint a 190 milliós ország huszonhét államából kilencben volt áramszünet, s Rióban volt a legsúlyosabb a helyzet.

A miniszter szerint a vízierőmű környékén komoly viharok voltak, amelyek fákat döntöttek ki, s talán erre vezethető vissza az eset. Mint hozzátette, maga az erőmű működik, ugyanakkor gond van a megtermelt energia továbbításával. A vízierőművet működtető cég egy közleményben szintén a vezetékhálózat meghibásodását mondta a legvalószínűbbnek.

A 6 milliós lakosságú, s 2016-ban olimpiát rendező Rio de Janeiróban az áramszünet káoszt okozott, mivel a közlekedési lámpák is kialudtak. A 12 milliós Sao Paulóban, Dél-Amerika legnagyobb városában pedig leállt a metró.

Ugyanakkor a helyzet immár kezd rendeződni Brazíliában, bár például Sao Paulóban még 3 órával az áramszünet kezdete után is sötét van a város nagy részében. Paraguay-ban - amely teljes energiaszükségletének 90 százalékát a vízierőműből kapja - szintén komoly áramszünet volt, de ott csak 20 percig tartott.

A CBS amerikai tévécsatorna néhány nappal ezelőtt azt közölte, hogy a múltban több brazil áramszünetet is hackerek okoztak. Brazil tisztségviselők azonban ezt cáfolták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!