Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zavargások a lengyel nemzeti ünnepen

2009.11.11. 20:38
Heves összecsapások robbantak ki szerda este a lengyel fővárosban anarchista tüntetők és a rendőrség között, jelentette a lengyel közszolgálati televízió.

A zavargások a belvárosban robbantak ki, ahol az anarchisták utcákat zártak le, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldali Radikális Nemzeti Tábor nevű szervezet néhány száz hívének felvonulását.

A rendfenntartók vízágyút és könnygázt is bevetettek a rendbontók feloszlatására a lengyel televízió szerint.

Sérültekről nem érkezett jelentés; több anarchistát őrizetbe vettek.

Lengyelország a Függetlenség Napját ünnepelte: ez az egyik legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Lengyelország 123 éves felosztottság után, az I. világháború végén szerezte vissza függetlenségét, 1918. november 11-én vette át a lengyel hadsereg főparancsnokságát az előző nap Varsóba érkezett Józef Pilsudski, akit másnap megbíztak a lengyel nemzeti kormány megalakításával is.

A szakadó eső ellenére Varsó központjában megtartották a hivatalos ünnepi rendezvényeket és a különböző politikai szervezetek ünnepségeit.