Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az amerikaiak nem akarnak csapaterősítést Afganisztánban

2009.11.12. 18:29 Módosítva: 2009-11-12 18:35:11
Az amerikaiak 35 százaléka ért egyet az Afganisztánban állomásozó katonai erők amerikai főparancsnokával, aki szerint további 40 ezer katonát kéne az országba vezérelni. 51 százalék ellenzi a csapaterősítést. A demokraták szavazótáborában ez az arány 26, illetve 60 százalék.

Az amerikaiak több mint fele ellenzi az afganisztáni csapaterősítést, közölte friss kutatási eredményét csütörtökön a Gallup intézet.

A megkérdezettek 51 százaléka úgy foglalt állást, nem volna helyes, ha az elnök újabb katonákat küldene a közép-ázsiai országba, 44 százalékuk szerint meg kellene kezdeni az amerikai katonai jelenlét csökkentését.

A válaszolóknak csak 35 százaléka érzi úgy, hogy az elnöknek követnie kellene az Afganisztánban állomásozó amerikai erők főparancsnokának ajánlását, és további, csaknem 40 ezer katonát odavezényelni. A felmérésben részt vevők 7 százaléka kisebb csapaterősítést támogat.

Amennyiben Obama több tízezres csapaterősítésről dönt, szembemegy a Demokrata Párt szavazótáborával, amelynek csak 26 százaléka támogatja az afganisztáni katonai parancsnok létszámnövelési kérését. A demokraták 60 százaléka szerint ideje volna megkezdeni az amerikai haderő kivonását Afganisztánból.

Robert Gates védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy Obama elnök még nem döntött az afganisztáni csapaterősítés mértékéről, egyelőre nem adta áldását a nemzetbiztonsági tanácsa által előterjesztett egyik tervre sem. Az elnök - aki előző nap tartotta 8. tanácskozását az afganisztáni stratégiáról - állítólag a csapaterősítési tervek átdolgozását kérte, annak tisztázására, hogy az amerikai erők mikor és milyen körülmények között adják majd át a biztonsági feladatokat az afgán kormánynak.

Karl Eikenberry afganisztáni amerikai nagykövet a múlt héten állítólag két titkos üzenetet küldött Kabulból a Fehér Háznak. Véleménye szerint addig nem szabad újabb csapatokat küldeni, amíg Hamid Karzai miniszterelnök nem bizonyítja, hogy komoly lépéseket szándékozik tenni a korrupció letörésére és a vezetési hiányosságok felszámolására.

A CBS News hétfőn azt jelentette, hogy Obama már elhatározásra jutott, több tízezer újabb katonát fog Afganisztánba küldeni. A Fehér Ház cáfolta a hírcsatorna értesülését.

A Times szerdán arról írt, hogy Obama 35 ezer katonával erősítené meg az Afganisztánban állomásozó kontingenst, és további négyezer katona kiküldését kéri a NATO-tagállamoktól. A lap szerint egyelőre Nagy-Britannia és Törökország egyeztek csak bele, hogy erősítést küldenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!