Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

HRW: Szállodákban működnek titkos kínai börtönök

2009.11.12. 12:08 Módosítva: 2009-11-12 12:09:44
A Human Rigths Watch (HRW) emberi jogi szervezet szerint a vidéki tisztviselők titkos börtönökbe zárják el azokat a lakosokat, akik valamilyen sérelem miatt panaszt akarnak tenni a központi kormánynál. Akár napokig is fogva tarthatnak így embereket, mert Kínában a panaszok befolyásolhatják az előmenetelt.

Titkos, úgynevezett "fekete" börtönök működnek Kínában, ahová többségükben olyan vidéki embereket zárnak be, akik panaszt akarnak tenni a központi hatóságoknál valamely őket ért sérelem miatt, állította csütörtökön közzétett jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet.

A HRW által idézett beszámolók szerint a titkos létesítmények állami irányítású szállodák, kórházak és pszichiátriai intézetek épületeiben működnek, és vidéki tisztviselők fizetik a fenntartásukat. Ezekben a börtönökben napokig, olykor hónapokig fogva tartanak embereket, köztük kiskorúakat is.

Kínában ugyanis pontrendszerrel díjazzák, illetve büntetik a vidéki tisztviselőket annak függvényében, hogy egy adott térségből hány panasz érkezik be a központi kormányhoz. Mivel a prémiumokat és előléptetéseket a szerzett pontok határozzák meg, a tisztviselőknek megéri pénzt áldozni a panaszosok megfélemlítésére, áll a HRW jelentésében.

A New York-i székhelyű szervezet úgy értesült, hogy évente mintegy tízezer ember fordul meg a titkos létesítményekben, bár ebben a számban már azok is benne vannak, akiket már több alkalommal is fogva tartottak. A "fekete" börtönökben megfordult foglyok beszámolói szerint gyakran éheztetik, bántalmazzák a fogva tartottakat, az őrök esetenként alvásmegvonást is alkalmaznak.

"Ezeknek a titkos börtönöknek a létezése nevetségessé teszik a pekingi kormány nyilatkozatait a kínai emberjogi helyzet javításáról és a törvények tiszteletben tartásáról" - jelentette ki Sophie Richardson, a HRW egyik ázsiai képviselője. 2A kínai külügyminisztérium szóvivője cáfolta a HRW állításait, szerintük az emberek eljuttathatják panaszukat az illetékes hatóságoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!