Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két hegymászó még mindig keresi az eltűnt magyarokat

2009.11.12. 16:28

Részletes tájékoztatást kapott az eddigi történésekről, a négy eltűnt magyar hegymászó helyszínre jutásának körülményeiről, a kutatásról a magyar főkonzul Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban (Chengdu), közölte Sárközy Péter helyi idő szerint csütörtökön este.

A helyszínen tájékozódó magyar diplomata elmondta, a tartományi kormányzat külügyi hivatalánál és a hegymászók szövetségénél részletes felvilágosítást kapott az elmúlt két hét eseményeiről. Megtudta azt is, hogy a hegymászók kínai összekötőjével rendszeres, napi sms-kapcsolatban állapodott meg a magyar csapat. Bár október 17-i találkozásuk alkalmával a magyarok közölték, hogy megkapták az összekötő üzeneteit, addig és az után sem válaszoltak azokra. Ezért későbbi hallgatásukból nem lehetett feltétlenül arra következtetni, hogy bajba kerültek. A megállapodás szerint október 31-én kellett volna visszatérniük, miután ez nem történt meg, a helyi kormányzat és a hegymászók azonnal intézkedtek.

A kínai hegymászók fényképeket mutattak a magyar főkonzulnak annak a területnek, útvonalnak a környezeti változásairól, amelyen haladva a csúcs meghódítása elvben elképzelhető. A képeken jól láthatók a hatalmas hó- és jégomlások, amelyek a hegyimentők továbbjutását is akadályozták. Sárközy Péternek a kínai sportemberek, mentők elmondták, hogy 4850 méterig jutottak. Állításuk szerint ez az a magasság, ameddig ember - hegymászó - a jelen körülmények között feljuthat.

Sárközy Péter elmondta, pénteken lehetősége lesz azoknak a személyes holmiknak a megtekintésére, amelyeket a kínai hegymászók az alaptáborból lehoztak. A főkonzul Csengtuban várja a hozzátartozók képviselőit, köztük egy magyar hegymászót. Velük együtt felkeresik azt a települést, amely a legközelebb van a magyarok által meghódítani kívánt hegyhez.

A kínai szakemberek arról tájékoztatták a magyar diplomatát, hogy jelenleg két hegymászó van a helyszínen. Ők ma is megkísérelték annak a résznek a megközelítését, ahol a magyarok eltűnhettek.