Ágnes
-5 °C
2 °C

Líbiában bíróság elé állítanak két svájci üzletembert

2009.11.12. 19:53

Adócsalás és a tartózkodási engedéllyel kapcsolatos szabályok megsértése címén bíróság elé állítanak Líbiában két svájci üzletembert, közölte csütörtökön a líbiai külügyminisztérium. A két férfit 2008 júliusában vették őrizetbe.

Hálid Kuajim líbiai külügyi államtitkár csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette, hogy egy harmadik vádat is emelnek ellenük: a Líbiában működő külföldi vállalatokra vonatkozó szabályok megsértését.

Az ügy előzménye, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia és a fiú felesége kellemetlen helyzetbe került Svájcban. A hatóságok napokon át nem engedélyezték nekik az ország elhagyását, miután kitudódott, hogy genfi szállodájukban bántalmaztak több alkalmazottat.

Líbia a Kadhafi fiával történt eset óta leállította az olajszállításokat Svájcba, továbbá több mint ötmilliárd dollárt vont ki svájci bankokból. Augusztusban Hans-Rudolf Merz svájci államfő bocsánatot kért Líbiától a történtek miatt, de ezzel sem sikerült elérni honfitársai kiszabadítását.

A két svájcit hétfőn a hatóságok átadták a svájci nagykövetség képviselőinek, és azt lehetett hinni, hogy Max Goeldi és Rasid Hamdani elhagyhatja az országot.

Most azonban a líbiai államtitkár világossá tette, hogy csak a diplomáciai képviseletet kell elhagyniuk és egy másik tartózkodási helyet kell választaniuk. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy bármikor elérhetőeknek kell lenniük ügyvédeik és a líbiai igazságszolgáltatás emberei számára. A tisztviselő egyben cáfolta, hogy a két férfit annak idején elrabolták.

Svájc a múlt héten felfüggesztette annak a megállapodásnak a hatályát, amelyet Merz államfő írt alá a kapcsolatok normalizálásáról, mert Tripoli nem engedélyezte a két svájci távozását az afrikai országból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!