Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Líbiában bíróság elé állítanak két svájci üzletembert

2009.11.12. 19:53

Adócsalás és a tartózkodási engedéllyel kapcsolatos szabályok megsértése címén bíróság elé állítanak Líbiában két svájci üzletembert, közölte csütörtökön a líbiai külügyminisztérium. A két férfit 2008 júliusában vették őrizetbe.

Hálid Kuajim líbiai külügyi államtitkár csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette, hogy egy harmadik vádat is emelnek ellenük: a Líbiában működő külföldi vállalatokra vonatkozó szabályok megsértését.

Az ügy előzménye, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia és a fiú felesége kellemetlen helyzetbe került Svájcban. A hatóságok napokon át nem engedélyezték nekik az ország elhagyását, miután kitudódott, hogy genfi szállodájukban bántalmaztak több alkalmazottat.

Líbia a Kadhafi fiával történt eset óta leállította az olajszállításokat Svájcba, továbbá több mint ötmilliárd dollárt vont ki svájci bankokból. Augusztusban Hans-Rudolf Merz svájci államfő bocsánatot kért Líbiától a történtek miatt, de ezzel sem sikerült elérni honfitársai kiszabadítását.

A két svájcit hétfőn a hatóságok átadták a svájci nagykövetség képviselőinek, és azt lehetett hinni, hogy Max Goeldi és Rasid Hamdani elhagyhatja az országot.

Most azonban a líbiai államtitkár világossá tette, hogy csak a diplomáciai képviseletet kell elhagyniuk és egy másik tartózkodási helyet kell választaniuk. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy bármikor elérhetőeknek kell lenniük ügyvédeik és a líbiai igazságszolgáltatás emberei számára. A tisztviselő egyben cáfolta, hogy a két férfit annak idején elrabolták.

Svájc a múlt héten felfüggesztette annak a megállapodásnak a hatályát, amelyet Merz államfő írt alá a kapcsolatok normalizálásáról, mert Tripoli nem engedélyezte a két svájci távozását az afrikai országból.