Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kaptak magyar tankönyveket a kárpátaljai tizedikesek

2009.11.13. 14:09 Módosítva: 2009-11-13 14:28:44
A magyar külügy azt javasolja, hogy vizsgálják felül az ukrán miniszteri rendeletet, ami visszaszorítja a kisebbségi oktatási intézményeket.

Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára hivatalába kérette Dmitrij Tkacsot, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét, miután megtudta: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg anyanyelvű fordításban a száz kárpátaljai magyar iskola számára a 2010-2011-es tanévre a tankönyveket, így jövőre magyar könyvek nélkül maradnak a tizedik osztályosok.

A szakállamtitkár közölte: a Külügyminisztérium úgy látja, a mostani lépés egyenes következménye a magyar részről többször kifogásolt 461/2008 sz. oktatási miniszteri rendeletnek, amely fokozatosan ukrán tannyelvűekké alakítaná át a nemzetiségi oktatási intézményeket.

A kifogásolt intézkedések ellentétesek az Ukrajna által kétoldalúan és nemzetközi szinten vállalt kötelezettségekkel, valamint az Európában széles konszenzussal elfogadott alapvető kisebbségvédelmi elvekkel.

Olyan folyamatokat indítanak el, amelyek veszélyeztetik a kárpátaljai magyar közösség identitásának megőrzését - olvasható a közleményben. A szakállamtitkár kérte, hogy az ukrán kormány tegyen lépéseket a tankönyvkiadással kapcsolatos probléma haladéktalan megoldásáért, és ismét szorgalmazta az oktatási miniszteri rendelet felülvizsgálatát.