Friderika
12 °C
29 °C

New Yorkban lesz a szeptember 11-i támadások értelmi szerzőjének pere

2009.11.13. 17:26 Módosítva: 2009-11-13 17:57:13
Négy társával New Yorkban áll bíróság elé a szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőjének tartott Mohammed. Az öt férfit Guantánamóról szállítják át New Yorkba, az eljárás a börtöntábor bezárásában is fontos szerepet játszhat.

New Yorkban állítják bíróság elé Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült  Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét, tudta meg a CBS News pénteken az amerikai igazságügyi minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselőjétől. A négy társával együtt bíróság elé állított Mohammedet a Kuba szigetén levő guantánamói katonai börtöntáborból szállítják majd New Yorkba.

mohammed

A terrorgyanús személyek bíróság elé állítása mérföldkő Guantánamo bezárásának folyamatában. Barack Obama elnök nem sokkal januári beiktatása után jelentette be a tábor felszámolását, de elemzők szerint Washington nem lesz képes tartani a január 22-i határidőt.

Mohammed és társai még várhatóan hetekig Guantánamón maradnak, mert a kongresszus 2009-ben elfogadott egyik törvénye szerint a kormánynak 45 nappal előbb értesítenie kell a törvényhozást, ha egy terrorgyanús foglyot az Egyesült Államok területére szállítana. Az ellenzők katonai törvényszék előtt tárgyalták volna a foglyok ügyét.

Lemondott Obama jogi tanácsadója

Távozik Barack Obama elnök Guantánamo-ügyi tanácsadója. Gregory Craig pénteken bejelentett lemondásával a legmagasabb beosztású tisztviselő válik meg posztjától a Fehér Házban Obama januári beiktatása óta. A távozás okát sem Craig, sem a Fehér Ház nem jelölte meg. Craig, Obama vezető ügyvédje és jogi tanácsadója felügyelte a terrorgyanús személyeket őrző fogolytábor bezárásának folyamatát; tevékenységével állítólag többen elégedetlenek voltak a kormányban.

Craig vezető szerepet játszott a liberális jogvédők által kínzásnak minősített kemény vallatási módszerek betiltásának előkészítésében, valamint a Bush-kormány idejéből származó egykori titkos nemzetbiztonsági anyagok nyilvánosságra hozatalában. Mindkét lépés az ellenzék és az előző kormány vezető tisztségviselőinek éles kritikáját váltotta ki. Ismerősei szerint a 64 éves Craig lett a bűnbak olyan döntésekért, amelyekről az Obama-kormányban egyetértés volt. A posztjáról január 3-án távozó Craig helyét Bob Bauer washingtoni demokrata párti ügyvéd foglalja el, aki szintén évek óta dolgozik Obamának.

Mohammed korábban a vallatások során bevallotta, hogy ő agyalta ki a repülőgép-eltérítéses támadásokat és ő ismertette az elképzelést Oszama bin Laden al-Kaida vezetővel még 1996-ban. Pénzügyi támogatást kért a tervhez, felügyelte a végrehajtást és részt vett a gépeltérők kiképzésében Afganisztánban és Pakisztánban.

A Mohammed elleni per korántsem egyszerű, az ügyvédek ugyanis elemzők szerint azt fogják hangoztatni, hogy védencüket megkínozták a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei, és ez kétségessé teszi bármilyen, a vallatások során kicsikart bizonyíték hitelességét. A férfit 183-szor vallatták 2003-ban az egyik legkeményebb, azóta betiltott módszerrel, a szimulált vízbe fojtással.

A 2973 áldozatot követelő szeptember 11-i merényletek értelmi szerzője, valamint a szervezésben közreműködő négy társa valószínűleg halálbüntetést fog kapni.