Árpád
-2 °C
4 °C

New Yorkban lesz a szeptember 11-i támadások értelmi szerzőjének pere

2009.11.13. 17:26 Módosítva: 2009-11-13 17:57:13
Négy társával New Yorkban áll bíróság elé a szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőjének tartott Mohammed. Az öt férfit Guantánamóról szállítják át New Yorkba, az eljárás a börtöntábor bezárásában is fontos szerepet játszhat.

New Yorkban állítják bíróság elé Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült  Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét, tudta meg a CBS News pénteken az amerikai igazságügyi minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselőjétől. A négy társával együtt bíróság elé állított Mohammedet a Kuba szigetén levő guantánamói katonai börtöntáborból szállítják majd New Yorkba.

mohammed

A terrorgyanús személyek bíróság elé állítása mérföldkő Guantánamo bezárásának folyamatában. Barack Obama elnök nem sokkal januári beiktatása után jelentette be a tábor felszámolását, de elemzők szerint Washington nem lesz képes tartani a január 22-i határidőt.

Mohammed és társai még várhatóan hetekig Guantánamón maradnak, mert a kongresszus 2009-ben elfogadott egyik törvénye szerint a kormánynak 45 nappal előbb értesítenie kell a törvényhozást, ha egy terrorgyanús foglyot az Egyesült Államok területére szállítana. Az ellenzők katonai törvényszék előtt tárgyalták volna a foglyok ügyét.

Lemondott Obama jogi tanácsadója

Távozik Barack Obama elnök Guantánamo-ügyi tanácsadója. Gregory Craig pénteken bejelentett lemondásával a legmagasabb beosztású tisztviselő válik meg posztjától a Fehér Házban Obama januári beiktatása óta. A távozás okát sem Craig, sem a Fehér Ház nem jelölte meg. Craig, Obama vezető ügyvédje és jogi tanácsadója felügyelte a terrorgyanús személyeket őrző fogolytábor bezárásának folyamatát; tevékenységével állítólag többen elégedetlenek voltak a kormányban.

Craig vezető szerepet játszott a liberális jogvédők által kínzásnak minősített kemény vallatási módszerek betiltásának előkészítésében, valamint a Bush-kormány idejéből származó egykori titkos nemzetbiztonsági anyagok nyilvánosságra hozatalában. Mindkét lépés az ellenzék és az előző kormány vezető tisztségviselőinek éles kritikáját váltotta ki. Ismerősei szerint a 64 éves Craig lett a bűnbak olyan döntésekért, amelyekről az Obama-kormányban egyetértés volt. A posztjáról január 3-án távozó Craig helyét Bob Bauer washingtoni demokrata párti ügyvéd foglalja el, aki szintén évek óta dolgozik Obamának.

Mohammed korábban a vallatások során bevallotta, hogy ő agyalta ki a repülőgép-eltérítéses támadásokat és ő ismertette az elképzelést Oszama bin Laden al-Kaida vezetővel még 1996-ban. Pénzügyi támogatást kért a tervhez, felügyelte a végrehajtást és részt vett a gépeltérők kiképzésében Afganisztánban és Pakisztánban.

A Mohammed elleni per korántsem egyszerű, az ügyvédek ugyanis elemzők szerint azt fogják hangoztatni, hogy védencüket megkínozták a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei, és ez kétségessé teszi bármilyen, a vallatások során kicsikart bizonyíték hitelességét. A férfit 183-szor vallatták 2003-ban az egyik legkeményebb, azóta betiltott módszerrel, a szimulált vízbe fojtással.

A 2973 áldozatot követelő szeptember 11-i merényletek értelmi szerzője, valamint a szervezésben közreműködő négy társa valószínűleg halálbüntetést fog kapni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?