Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

265-en haltak meg eddig Ukrajnában az influenzától

2009.11.14. 13:03 Módosítva: 2009-11-14 17:44:25
A járványhelyzet október 29-i bejelentése óta közel 1 millió 309 ezer influenzás és vírusos légúti fertőzésben szenvedő beteget regisztráltak az ukrajnai közegészségügyi hatóságok. A halálos kimenetelű esetek száma péntek estére elérte a 265-öt. Az egyik megyei kórbonctani intézet professzora azt állítja, hogy a betegek halálát közvetlenül distress-szindróma (ARDS), azaz akut tüdőkárosodás okozza.

Ukrajnában az elmúlt 24-30 óra folyamán 55 ezer 353 új megbetegedést jelentettek. Ugyanezen időszak alatt 26 újabb haláleset történt. A járvány már elérte az ország keleti megyéit is. A Magyarországgal közvetlenül határos Kárpátalján ellenben észrevehetően visszaesett a betegség terjedése, bár a halálesetek száma a megyében elérte a négyet. Csütörtök óta már csak 2086 új megbetegedést jelentettek a megyei hatóságok, közülük 194-en szorulnak fekvőbeteg-ellátásra.

000T TRPar2886199

Időközben Dr. Viktor Bacsinszkij, a Csernyivci Megyei Kórbonctani Intézet professzora bejelentette, hogy megállapítása szerint az influenzajárvány kitörése óta az ott regisztrált 22 halálesetet nem kétoldali tüdőgyulladás okozta, hanem a betegek felnőttkori distress-szindrómában (ARDS), azaz akut tüdőkárosodásban haltak meg, adta hírül az ukrajnai Nyugati Hírügynökség (ZIK).

A szakirodalom szerint ez egy olyan, sürgősségi ellátást igénylő állapot, amelyet a tüdőt közvetlenül vagy közvetve károsító folyamatok hoznak létre. Gyakoribb kiváltó okai közé tartozik például a masszív pulmonalis infekció is. Súlyos ARDS esetében a megfelelő terápia mellett a túlélés aránya 50 százalékos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!