Ödön
2 °C
11 °C

Az eltűnt magyar hegymászók hegyéhez érkezett a kínai-magyar csapat

2009.11.14. 16:17
A kínai Szecsuán tartományban eltűnt magyar alpinisták által megmászni kívánt hegyhez legközelebbi településre ért az a kilenctagú kínai-magyar csoport, amely közösen igyekszik a helyszínen tájékozódni a pontos történésekről.

A csoport a tartomány székhelyéről, Csengtuból nyolcórás buszozás végén érkezett meg Kangting megye Caoko falujába, ahol a szecsuáni hegymászó szövetség két vezetője, Lin Li és Liu Feng, Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul és a Magyarországról érkezett Mécs László hegymászó, valamint az egyik eltűnt hozzátartozója tanácskozta meg a következő napok teendőit.

Mécs az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondta, korábban azt gondolták, hogy a kínai mentők nem jutottak fel abba magasságba, ahonnan belátható az a helyszín, ahol a magyarok eltűnhettek. Most kiderült, hogy értékelhető fényképfelvételek készültek a térségben, ahol pontosan az eltűnés valószínűsíthető időpontjában nagy mennyiségű jég omlott le. "Hozzáértő, lelkiismeretes kínaiakról van szó, akik szinte végig felmentek, 4650 méteren sátorhelyet találtak, és csak a függő jég alá nem merészkedtek" – mondta Mécs.

A szombat esti megbeszélésen megegyezés született arról, hogy vasárnap a jelenlévők felmennek a 3100 méteren lévő alaptáborig, majd onnan az időjárás függvényében Mécs László és a tartomány legjobb hegymászója együtt továbbmegy 3900, illetve 4600 méterig. A kínai hegymászó és Mécs együtt részletesen átnézték a rendelkezésre álló fényképeket és közös tervet készítettek.

A magyar alpinista rendelkezik azzal a felszereléssel, amely ebben a magasságban és terepen szükséges, de csak vasárnap, a helyszínen fog kiderülni, hogy a két napja Kínába érkezett sportoló fizikai állapota megfelel-e a mászáshoz. A kínai szakemberek rendkívül fontosnak tartják, hogy Mécs László semmiképpen ne kerüljön veszélyes helyzetbe, ezért a helyismerettel rendelkező kínai partnere lesz a mászás irányítója. Három kínai mentő, aki pénteken tért vissza, ismét felmegy a hegyre, hogy egy másik útvonalon próbálja megközelíteni a területet, ahol a magyarok eltűnhettek.

A helikopteres felderítés elindítása kizárólag az időjárástól függ. A csengtui katonai bázison már készenlétben áll a gép és a személyzet a felszálláshoz; az illetékesek minden szükséges információt, dokumentációt megkaptak a bevetéshez.

Lin Li, a vasárnapi akciót irányító szakember szerint a helikopteres felderítésnek csak ezekben a napokban lehet még értelme, de hangsúlyozta, hogy a mostani időszak a legveszélyesebb, minden évben ilyenkor indulnak meg a jégomlások, és a völgyekben a klíma rendkívül változékony. Lin azt is elmondta, hogy a magyar hegymászókat is figyelmeztették. Október 17-én, amikor találkoztak kínai összekötőjükkel, ő is külön felhívta a figyelmüket a veszélyes szakaszra. A magyar hegymászók válasza az volt, hogy igyekeznek gyorsan áthaladni azon a részen.

"Mindez közvetve azt igazolja, hogy a csapat abba az irányba tervezte a feljebb jutást" – magyarázta Mécs László, aki bízik abban, hogy a szombati ködös, fátyolos idő után vasárnap lehetősége lesz minél feljebb jutni és a saját szemével meggyőződni az eddig hallottakról, a fényképeken látottakról, illetve saját felfedezéseket tenni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?