Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Chávez: Készüljünk a harcra és diétázzunk

2009.11.14. 08:08
Hugo Chávez venezuelai államfő pénteken élesen bírálta és az Egyesült Államok "lakájának" mondta a kolumbiai elnököt, Alvaro Uribét, amiért katonai megállapodást kötött Washingtonnal. Chávez országa összes lakosát felszólította, hogy készüljön a harcra. Egyben azt is közölte, hogy rengeteg a kövér ember Venezuelában, és kérte híveit: étkezzenek egészségesebben, végezzenek testmozgást.

A venezuelai baloldali kormányzat már korábban is élesen bírálta az október végén aláírt amerikai-kolumbiai megállapodást, amelynek értelmében az Egyesült Államok hadereje a kábítószerkereskedelem és terrorizmus elleni harc keretében több kolumbiai támaszpontot is használhat. Chávez pénteki beszédében azt állította, hogy az "amerikai birodalom" fenyegetést jelent Venezuela számára. Az elnök szerint a kolumbiai bázisok használata egy háborús terv része, a támaszpontok lehetőséget teremthetnek az országa elleni elektronikai hírszerzésre, hogy azután bombákkal támadhassák Venezuela kulcsfontosságú pontjait, sőt akár puccsot is szervezhessenek ellene.

Nem tudni, összefügg-e a venezuelai lakosság harcra buzdításával, de Chávez beszédében mással is foglalkozott: szerinte az országban rengeteg a kövér ember. Az 55 éves politikus elmondta: a testmozgásnak és az egészséges étkezésnek köszönhetően ő maga már 9 kilót fogyott, de van még mit leadnia. Beszédében azt tanácsolta honfitársainak, iktassák ki az étrendből a sok spagettit és igyanak szójatejet, ami szerinte az öregedés ellen is jó.

Chávez egyébként újabban előszeretettel ad életvezetési tanácsokat a venezuelai lakosságnak. November elején például egy beszédében az energiatakarékosság fontosságáról beszélt és közölte: a villany felkapcsolása helyett járjanak az emberek éjszaka zseblámpával a vécére.