Friderika
13 °C
29 °C

A függetlenség kikiáltásával fenyegetőznek a palesztinok

2009.11.15. 14:00
A függetlenség egyoldalú kikiáltásával fenyegetőznek a palesztinok, mert nincs előrelépés a közel-keleti megbékélési folyamatban. A bejelentés heves bírálatokat váltott ki izraeli politikusokból.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva elmondta: a 18 évvel ezelőtt elkezdett - rendszeresen megszakadt, majd rendre újraindított - izraeli-palesztin tárgyalások kudarca miatt kérni fogják az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy ismerje el a palesztinok függetlenségét, de arról nem szólt, hogy mikor nyújtják be a kérvényt.

Erekát szerint megpróbálják megszerezni hozzá Oroszország, az Európai Unió és más országok támogatását. A palesztinoknak életben kell tartaniuk a reményt, hogy egyszer önálló államuk lesz, amelynek határai az 1967 júniusáig érvényben volt határok, és fővárosa Jeruzsálem - tette hozzá.

Nimr Hammad, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója pedig a Maariv című izraeli napilapnak nyilatkozva elmondta: nem sietnek a kérvény beadásával, mert akkor csak egy amerikai vétóba ütköznének, azt "alaposan elő kell készíteniük, előtte politikai és diplomáciai tárgyalásokat kell folytatniuk, biztosítékokat kapniuk". Abbász elnök szerdán Kairóba utazik, hogy megvitassa a tervet Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel - tette hozzá.

Biztos az USA vétója

Az izraeli sajtó kommentárja szerint legalább az Egyesült Államok - Izrael legfőbb szövetségese - meg fogja vétózni a BT-ben a kérés jóváhagyását.

De egyébként is képtelenség volna a palesztinok függetlenségének megteremtése Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, mert ezek a területek továbbra is Izrael ellenőrzése alatt állnak.

Szilvan Salom izraeli kormányfőhelyettes Erekát bejelentésére reagálva óva intette a palesztinokat bármilyen egyoldalú lépéstől, mert szerinte az ilyen akciókkal nem érik el céljukat. "Közvetlen béketárgyalásokat akarunk" - mondta Salom.

"Ellenséges kezdeményezés"

"Ez az ellenséges kezdeményezés eloszlatna minden reményt a béketárgyalások újraindítására, és ha megteszik, akkor nekünk meg kell erősítenünk a Ciszjordánia feletti ellenőrzést " - jelentette ki Uzi Landau, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter.

Izrael gázai offenzívája miatt tavaly megszakadtak az izraeli-palesztin béketárgyalások, és az Egyesült Államoknak nem sikerült elérnie azok újraindítását. Benjámin Netanjahu új izraeli kormányfő felszólította a palesztinokat, hogy folytassák kormányával a megbeszéléseket. A palesztinok azonban addig nem hajlandók erre, amíg Izrael a maguknak követelt területen, Ciszjordániában nem hagy fel az újabb telepeslakások építésével.

A palesztinok már egyszer, 1988-ban kikiáltották függetlenségüket, és azt el is ismerte több tucatnyi ország, de a státust soha nem tudták megvalósítani.