Judit
2 °C
7 °C

A függetlenség kikiáltásával fenyegetőznek a palesztinok

2009.11.15. 14:00
A függetlenség egyoldalú kikiáltásával fenyegetőznek a palesztinok, mert nincs előrelépés a közel-keleti megbékélési folyamatban. A bejelentés heves bírálatokat váltott ki izraeli politikusokból.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva elmondta: a 18 évvel ezelőtt elkezdett - rendszeresen megszakadt, majd rendre újraindított - izraeli-palesztin tárgyalások kudarca miatt kérni fogják az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy ismerje el a palesztinok függetlenségét, de arról nem szólt, hogy mikor nyújtják be a kérvényt.

Erekát szerint megpróbálják megszerezni hozzá Oroszország, az Európai Unió és más országok támogatását. A palesztinoknak életben kell tartaniuk a reményt, hogy egyszer önálló államuk lesz, amelynek határai az 1967 júniusáig érvényben volt határok, és fővárosa Jeruzsálem - tette hozzá.

Nimr Hammad, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója pedig a Maariv című izraeli napilapnak nyilatkozva elmondta: nem sietnek a kérvény beadásával, mert akkor csak egy amerikai vétóba ütköznének, azt "alaposan elő kell készíteniük, előtte politikai és diplomáciai tárgyalásokat kell folytatniuk, biztosítékokat kapniuk". Abbász elnök szerdán Kairóba utazik, hogy megvitassa a tervet Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel - tette hozzá.

Biztos az USA vétója

Az izraeli sajtó kommentárja szerint legalább az Egyesült Államok - Izrael legfőbb szövetségese - meg fogja vétózni a BT-ben a kérés jóváhagyását.

De egyébként is képtelenség volna a palesztinok függetlenségének megteremtése Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, mert ezek a területek továbbra is Izrael ellenőrzése alatt állnak.

Szilvan Salom izraeli kormányfőhelyettes Erekát bejelentésére reagálva óva intette a palesztinokat bármilyen egyoldalú lépéstől, mert szerinte az ilyen akciókkal nem érik el céljukat. "Közvetlen béketárgyalásokat akarunk" - mondta Salom.

"Ellenséges kezdeményezés"

"Ez az ellenséges kezdeményezés eloszlatna minden reményt a béketárgyalások újraindítására, és ha megteszik, akkor nekünk meg kell erősítenünk a Ciszjordánia feletti ellenőrzést " - jelentette ki Uzi Landau, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter.

Izrael gázai offenzívája miatt tavaly megszakadtak az izraeli-palesztin béketárgyalások, és az Egyesült Államoknak nem sikerült elérnie azok újraindítását. Benjámin Netanjahu új izraeli kormányfő felszólította a palesztinokat, hogy folytassák kormányával a megbeszéléseket. A palesztinok azonban addig nem hajlandók erre, amíg Izrael a maguknak követelt területen, Ciszjordániában nem hagy fel az újabb telepeslakások építésével.

A palesztinok már egyszer, 1988-ban kikiáltották függetlenségüket, és azt el is ismerte több tucatnyi ország, de a státust soha nem tudták megvalósítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?