Huba
17 °C
33 °C

Leszerepelt a Híd a megyei választásokon

2009.11.15. 10:04 Módosítva: 2009-11-15 13:23:42
Az eddiginél kevesebb magyar képviselője lesz a nyolc szlovákiai megyei önkormányzati testületnek. Az új politikai formáció, a Híd-Most csak három mandátumot szerzett, míg a Magyar Koalíció Pártja negyvenet.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 40, míg a Híd 3 mandátumot szerzett a szombati megyei választáson a magyarok lakta régiókban - derült ki azokból a nem hivatalos eredményekből, amelyeket a szlovák statisztikai hivatal tett közzé vasárnap.

Az előző, 2005-ös megyei választásokon az MKP 58 mandátumhoz jutott, míg 2001-ben 83 megyei képviselője volt a pártnak.

A nyolc megyei parlamentnek jelenleg összesen 408 képviselője van.

Az MKP nyerte az első csatát

Az eredmény ugyanakkor azt mutatja, hogy az első hivatalos megmérettetés az MKP, és a pártból kivált parlamenti képviselők által a közelmúltban alapított Híd között az MKP javára dőlt el.

A Nyitra megyei és a Nagyszombat megyei elöljárói tisztségért folyó küzdelemben a magyar jelöltek a második helyen végeztek, de mindkét esetben a pártharc már az első fordulóban eldőlt, mert egy-egy jelölteknek sikerült megszereznie a győzelemhez szükséges többséget. Biró Ágnes (MKP) Nyitra megyében lett második, míg Gál Gábor (Híd) Nagyszombat megyében.

A két megye parlamentjében is erős MKP-s képviselet lesz. Nyitra megyében a párt a nyilvánosságra került adatok szerint 13, Nagyszombat megyében pedig 11 mandátumot szerzett.

Több, magyarok által is jelentős számban lakott járásban - Érsekújvár, Léva, Kassa-vidék - egyetlen megyei képviselői mandátumot sem szerzett sem az MKP, sem a Híd.

Négy megyében lesz második forduló

A nyolc megye közül négyben - Nyitra, Nagyszombat, Kassa és Zsolna megye - már most ismert a régi-új elöljáró neve. Ez egyfajta meglepetés, mert korábban az elöljárói tisztségért folyó küzdelem mindig a második fordulóban dőlt el. Mind a négy megyei elöljáró a legerősebb kormánypártot, a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokráciát (Smer) képviseli.

A második választási fordulóra - november 28-án - tehát már csak Pozsony, Besztercebánya, Eperjes és Trencsén megyében kerül sor.

Csáky: A közöny volt a legnagyobb ellenfél

Csáky Pál szerint nem a Híd párt, hanem a választók közönye volt a Magyar Koalíció Pártjának legnagyobb ellenfele a szombati  választásokon.

"Tekintettel az MKP-n belüli turbulenciákra, a politikai és a sajtóbeli nyomásra, valamint a nyilvánosságra hozott nem egészen korrekt közvélemény-kutatási eredményekre, az MKP helytállása tisztességes volt" - jelentette ki az MKP elnöke. Úgy vélekedett, hogy a párt politikai teljesítménye figyelemreméltó volt, és a küzdelemből megerősödve került ki. 

Csáky megerősítette, hogy az MKP a nyolc megyei közgyűlésben összesen 40 mandátumot szerzett