Olivér
4 °C
8 °C

Leszerepelt a Híd a megyei választásokon

2009.11.15. 10:04 Módosítva: 2009-11-15 13:23:42
Az eddiginél kevesebb magyar képviselője lesz a nyolc szlovákiai megyei önkormányzati testületnek. Az új politikai formáció, a Híd-Most csak három mandátumot szerzett, míg a Magyar Koalíció Pártja negyvenet.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 40, míg a Híd 3 mandátumot szerzett a szombati megyei választáson a magyarok lakta régiókban - derült ki azokból a nem hivatalos eredményekből, amelyeket a szlovák statisztikai hivatal tett közzé vasárnap.

Az előző, 2005-ös megyei választásokon az MKP 58 mandátumhoz jutott, míg 2001-ben 83 megyei képviselője volt a pártnak.

A nyolc megyei parlamentnek jelenleg összesen 408 képviselője van.

Az MKP nyerte az első csatát

Az eredmény ugyanakkor azt mutatja, hogy az első hivatalos megmérettetés az MKP, és a pártból kivált parlamenti képviselők által a közelmúltban alapított Híd között az MKP javára dőlt el.

A Nyitra megyei és a Nagyszombat megyei elöljárói tisztségért folyó küzdelemben a magyar jelöltek a második helyen végeztek, de mindkét esetben a pártharc már az első fordulóban eldőlt, mert egy-egy jelölteknek sikerült megszereznie a győzelemhez szükséges többséget. Biró Ágnes (MKP) Nyitra megyében lett második, míg Gál Gábor (Híd) Nagyszombat megyében.

A két megye parlamentjében is erős MKP-s képviselet lesz. Nyitra megyében a párt a nyilvánosságra került adatok szerint 13, Nagyszombat megyében pedig 11 mandátumot szerzett.

Több, magyarok által is jelentős számban lakott járásban - Érsekújvár, Léva, Kassa-vidék - egyetlen megyei képviselői mandátumot sem szerzett sem az MKP, sem a Híd.

Négy megyében lesz második forduló

A nyolc megye közül négyben - Nyitra, Nagyszombat, Kassa és Zsolna megye - már most ismert a régi-új elöljáró neve. Ez egyfajta meglepetés, mert korábban az elöljárói tisztségért folyó küzdelem mindig a második fordulóban dőlt el. Mind a négy megyei elöljáró a legerősebb kormánypártot, a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokráciát (Smer) képviseli.

A második választási fordulóra - november 28-án - tehát már csak Pozsony, Besztercebánya, Eperjes és Trencsén megyében kerül sor.

Csáky: A közöny volt a legnagyobb ellenfél

Csáky Pál szerint nem a Híd párt, hanem a választók közönye volt a Magyar Koalíció Pártjának legnagyobb ellenfele a szombati  választásokon.

"Tekintettel az MKP-n belüli turbulenciákra, a politikai és a sajtóbeli nyomásra, valamint a nyilvánosságra hozott nem egészen korrekt közvélemény-kutatási eredményekre, az MKP helytállása tisztességes volt" - jelentette ki az MKP elnöke. Úgy vélekedett, hogy a párt politikai teljesítménye figyelemreméltó volt, és a küzdelemből megerősödve került ki. 

Csáky megerősítette, hogy az MKP a nyolc megyei közgyűlésben összesen 40 mandátumot szerzett

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?