Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Meghalt a szerb ortodox egyház vezetője

2009.11.15. 12:47 Módosítva: 2009-11-15 15:45:46
A 95 éves korában elhunyt Pavle pátriárkát többen bírálták, amiért a balkáni háború idején nem fékezte meg a keményvonalas püspököket, de később Milosevics politikáját nyíltan bírálta. Utódját titkos szavazáson választják meg.

Elhunyt Pavle pátriárka, a szerb ortodox egyház vezetője. Az egyházfőt 95 éves korában, vasárnap érte a halál egy belgrádi kórházban.

A Tanjug szerb hírügynökség szerint a pátriárkát két éve kezelték a belgrádi katonai kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték. Délben országszerte felzúgtak a harangok.

Borisz Tadics szerb államfő részvétét fejezte ki, azt mondta, pótolhatatlan veszteség érte a szerb népet.

pavle

A Gojko Sztojcsevics néven egy ma Horvátországhoz tartozó kelet-szlavóniai kis faluban született Pavle 76 éves korában, 1990-ben került a jelentős befolyással rendelkező szerb ortodox egyház élére. Előtte 33 éven át volt a Koszovót is magába foglaló raska-prizreni egyházmegyét irányító püspök.

Egyházfői megbízatása kezdetén már nagy volt a feszültség az akkori Jugoszlávia ortodox, katolikus és muzulmán népei között. Bírálói a szemére vetik, hogy nem fékezte meg a horvátokkal és a bosnyákokkal szembeni szerb nacionalizmust szító keményvonalas püspököket és papokat, akik között voltak, akik nyilvánosan megáldották azokat a félkatonai alakulatokat, amelyek tagjai háborús bűntetteket követtek el Horvátországban és Boszniában.

Feltételezések szerint a szerb ortodox egyházon belül egyesek segítették a szökésben a háborús bűncselekmények miatt körözött volt boszniai szerb vezetőket, köztük állítólag Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt is.

A délszláv háborúk után Pavle gyakrabban szólalt meg közéleti ügyekben, nyíltan bírálta Szlobodan Milosevics akkori elnök politikáját. Milosevics bukása után a protektorátussá vált Koszovónak szentelte a legtöbb idejét. Noha hivatalosan haláláig ő állt a szerb ortodox egyház élén, betegsége miatt 2008 óta Amfilohije püspök - a dogmatikusok szárnyának vezetője - vitte az ügyeket.

Pavle pátriárka utódát titkos szavazáson választja meg a szerb ortodox egyház püspökeinek gyűlése; a konklávén a 40 püspök legalább kétharmadának jelen kell lennie. Egyelőre nem lehet tudni, ki lesz az utód, igaz, Amfilohije püspök a poszt első számú várományosa.

Megfigyelők szerint a Pavléhoz hasonlóan mérsékelt püspökök lemondanának a megbízatásról cserébe azért, ha nagyobb befolyásra tehetnének szert a szent szinódusban, a pátriárka mellett működő legfőbb egyházi hatóságban. A testületben a jelenlegi szerb kormány szerintük túlságosan nyugati irányvonalát ellenző dogmatikusok vannak többségben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!