Ödön
1 °C
11 °C

299 áldozata van az ukrán járványnak

2009.11.16. 18:40
Már 299-en áldozata van az Ukrajnában terjedő járványnak, amelyet a hatóságok szerint szezonális influenza és vírusos légúti fertőzések okoznak. Romániában felgyorsult az új influenza terjedése, több iskolát is be kellett zárni.

A hivatalosan továbbra is szezonális influenza és vírusos fertőzés okozta járvány kitörése óta vasárnap estig 299-en haltak meg Ukrajnában. A járványhelyzet kihirdetése óta a betegek száma elérte az 1 millió 364 ezer 939-et. Az ukrán egészségügyi tárca legfrissebb jelentése szerint az országban az elmúlt 24 órában 17 400 újabb megbetegedést regisztráltak, a hétvégén tizenheten haltak meg.

A járvány Ukrajna keleti megyéi felé távolodik, a megbetegedések száma már csak öt megyében és a különleges státusú Szimferopolban nem éri el a járványküszöböt.

A Magyarországgal közvetlenül szomszédos Kárpátalján a hétvégén egyetlen halálos esetet sem regisztráltak, és csökkent az új betegek száma. Ennek ellenére Szlovákia hétfőtől betiltotta a kétoldalú autóbusz-forgalmat a már csak egyedüliként üzemelő Felsőnémeti-Ungvár szlovák-ukrán határátkelőn. Az áthaladó személyforgalom során a szlovák közegészségügyi hatóságok az influenzás megbetegedésre utaló legkisebb jel, egy köhintés vagy tüsszentés miatt visszafordítják az utasokat.

Romániában is terjed az új influenza

Gyorsan terjed Romániában az új influenza: a hétvégén több mint 240 személyt fertőzött meg az egészségügyi minisztérium hétfői összesítése szerint. Május végi romániai megjelenése óta 1400-an kapták el az új influenzát.

A hatóságok csak hétfőn tizennyolc oktatási intézményben függesztették fel a tanítást teljes mértékben vagy egyes osztályokban. Romániában még nem regisztráltak új vírus által okozott halálesetet, a betegségnek azonban van már két román áldozata, Ausztriában és Olaszországban is életét vesztette egy-egy román állampolgár.

A romániai lakosság beoltása még nem kezdődött el, várhatóan csak decembertől helyezik forgalomba a Romániában előállított vakcinát, amelyet még tesztelnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?