299 áldozata van az ukrán járványnak

2009.11.16. 18:40
Már 299-en áldozata van az Ukrajnában terjedő járványnak, amelyet a hatóságok szerint szezonális influenza és vírusos légúti fertőzések okoznak. Romániában felgyorsult az új influenza terjedése, több iskolát is be kellett zárni.

A hivatalosan továbbra is szezonális influenza és vírusos fertőzés okozta járvány kitörése óta vasárnap estig 299-en haltak meg Ukrajnában. A járványhelyzet kihirdetése óta a betegek száma elérte az 1 millió 364 ezer 939-et. Az ukrán egészségügyi tárca legfrissebb jelentése szerint az országban az elmúlt 24 órában 17 400 újabb megbetegedést regisztráltak, a hétvégén tizenheten haltak meg.

A járvány Ukrajna keleti megyéi felé távolodik, a megbetegedések száma már csak öt megyében és a különleges státusú Szimferopolban nem éri el a járványküszöböt.

A Magyarországgal közvetlenül szomszédos Kárpátalján a hétvégén egyetlen halálos esetet sem regisztráltak, és csökkent az új betegek száma. Ennek ellenére Szlovákia hétfőtől betiltotta a kétoldalú autóbusz-forgalmat a már csak egyedüliként üzemelő Felsőnémeti-Ungvár szlovák-ukrán határátkelőn. Az áthaladó személyforgalom során a szlovák közegészségügyi hatóságok az influenzás megbetegedésre utaló legkisebb jel, egy köhintés vagy tüsszentés miatt visszafordítják az utasokat.

Romániában is terjed az új influenza

Gyorsan terjed Romániában az új influenza: a hétvégén több mint 240 személyt fertőzött meg az egészségügyi minisztérium hétfői összesítése szerint. Május végi romániai megjelenése óta 1400-an kapták el az új influenzát.

A hatóságok csak hétfőn tizennyolc oktatási intézményben függesztették fel a tanítást teljes mértékben vagy egyes osztályokban. Romániában még nem regisztráltak új vírus által okozott halálesetet, a betegségnek azonban van már két román áldozata, Ausztriában és Olaszországban is életét vesztette egy-egy román állampolgár.

A romániai lakosság beoltása még nem kezdődött el, várhatóan csak decembertől helyezik forgalomba a Romániában előállított vakcinát, amelyet még tesztelnek.  • Hírek
  • Bankszámla