Valér
-2 °C
0 °C

Obama megint mélyen meghajolt

2009.11.16. 01:51
Többen bírálták Barack Obamát, amiért meghajolt a japán császár előtt. Áprilisban a szaúdi király előtt hajolt meg, sok amerikai szerint az Egyesült Államok elnökéhez méltatlanul.

Barack Obama amerikai elnök megint szokatlanul mélyen meghajolt egy külföldi uralkodó előtt, ezúttal a japán császárt köszöntötte sok amerikai szerint az Egyesült Államok elnökéhez méltatlan tiszteletadással, írta a Los Angeles Times a hétvégén.

A Drudge Report amerikai konzervatív portál címoldalán közölt fotót arról, hogy az ázsiai körúton tartózkodó Obama csaknem derékszögben meghajolt, amikor kezet fogott Akihitóval Tokióban.

obama

A Times szerint Obama mély tiszteletadása bizonyára kedvező fogadtatásra talál Japánban, főleg az idősebbek körében, akik tudják, hogy ez a gesztus a császár iránti tisztelet jele. Az Egyesült Államokban azonban némelyeknek jobban tetszett volna, ha Obama nem dől ennyire előre a császár üdvözlésekor.

Az amerikai ellenzéki sajtó áprilisban azért támadta Obamát, mert a G20-csoport londoni csúcstalálkozóján meghajolt Abdullah szaúdi király előtt. A The Washington Times akkor rámutatott: amerikai elnök még nem tett ilyen gesztust szaúdi vagy más király felé, és Obama megsértette a protokollt, a hagyományos meghajlást ugyanis az uralkodó alattvalóitól várják el, nem partnereitől.

A Fehér Ház annak idején azzal hárította el a bírálatokat, hogy az elnök valójában nem hajolt meg, csak két kézzel szorította meg a nála alacsonyabb uralkodó kezét. Az esetről készült, az internetre is felkerült videón viszont jól látható, hogy Obama derékból, majdnem 45 fokos szögben meghajolt Abdalláh előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!