Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szerb bojkott a koszovói választásokon

2009.11.16. 06:39
Belgrád felszólítására a szerbek távolmaradtak a koszovói helyhatósági választásoktól, amely különösebb rendbontás nélkül lezajlott.

Bejelentette győzelmét a koszovói helyhatósági választáson Hashim Thaci miniszterelnök pártja.

A Koszovói Demokrata Párt (PDK) vasárnap éjszaka közölte, hogy a helyhatóságok többségében megszerezte a hatalmat. A PDK azt állította, hogy nagyobb arányú győzelmet aratott, mint a legutóbbi helyhatósági választáson, de nem nem tudni, hogy pontosan hány választási körzetben győzött a 36 közül.

A pristinai polgármesteri tisztségért folyó harcban viszont a Fatmir Sejdiu koszovói elnök vezette Koszovói Demokratikus Szövetség jelöltje, Iso Mustaf győzedelmeskedett.

A koszovói választási bizottság szerint a részvételi arány 45 százalék körül alakult. A szerbiai kormány - amely nem ismeri el Koszovó önállóságát - választási bojkottra szólította a koszovói szerbeket, így a legalacsonyabb részvétel azokon az észak-koszovói településeken volt, ahol egy tömbben él a szerb kisebbség.

Leposavicban például 0,83 százalékos volt a részvétel, Zvecanban pedig még ennél is kevesebben vettek részt a választáson: a szavazásra jogosult polgárok 0,75 százaléka szavazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!