Viola
-6 °C
-2 °C

Zendülés az izraeli hadseregben

2009.11.16. 18:20 Módosítva: 2009-11-16 18:22:15
Kisebbfajta zendülés tört ki hétfőn egy izraeli katonai alakulatban, amely parancsot kapott, hogy vegyen részt zsidó telepesek illegális építményeinek felszámolásában a megszállt Ciszjordániában - közölték katonai források.

Egy szóvivő elmondta, hogy több katona - egy internetes oldal szerint hat - megtagadta a parancs végrehajtását, ezért felfüggesztették őket a szolgálatból, és valamennyiüket katonai bíróság elé állítják. Hasonló incidens már a múlt hónapban is volt, s emiatt felmerül a kérdés, hogy a hadsereg soraiban nem fog-e lázadás kitörni, ha egy békemegállapodás nyomán ki kell üríteni egyes zsidó telepeket.

Októberben, a Siratófalnál rendezett ünnepélyes eskütételekor a behívottak egy csoportja kavart botrányt azzal, hogy a telepítések folytatását követelte.

A palesztinok megvannak győződve arról, hogy a telepek által elfoglalt földek nélkül leendő államuk nem lesz életképes. A hétfői zendülés Hebron külterületén volt, ahol a telepesek őrhelyet létesítettek a kormány engedélye nélkül. Két faházat a rendőrség lebontott. Az ő fellépésüket kellett fedeznie a szóban forgó lövészalakulatnak. "A katonák cselekedete alapvetően rossz volt, és ellent mondott az alapvető katonai értékeknek" - jelentette ki a szóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!