Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Halálra ítéltek öt tüntetőt Iránban

2009.11.17. 20:48
A bíróság szerint terrorista és fegyveres ellenzéki csoportok tagjai, nevüket nem közölték.

Halálra ítéltek Iránban öt embert, akik részt vettek a júniusi iráni elnökválasztást követő tüntetéseken, közölte kedden az állami televízió.

Az adásban idézték az ügyben eljáró teheráni bíróság közleményét. E szerint az elítéltek terrorista és fegyveres ellenzéki csoportok tagjai voltak. Nevüket nem hozták nyilvánosságra.

Közölték ugyanakkor, hogy eddig 81 embert ítéltek hat hónaptól 15 évig terjedő börtönbüntetésre. Három személy börtönbüntetését felfüggesztették. Az ítélet ellen lehet fellebbezni.

Iránban augusztusban kezdődött eljárássorozat egy teheráni bíróságon az elnökválasztás eredményét vitató tüntetések részvevői ellen, és mintegy száz neves ellenzékit és aktivisták vádoltak meg utcai zavargások szitásával.

A június 12-én megtartott választás hivatalos eredménye szerint Mahmúd Ahmadinezsád elnök a leadott szavazatok mintegy 80 százalékát szerezte meg. Mir Hoszein Muszavi, a vesztes elnökjelölt és hívei azt állítják, hogy Ahmadinezsád választási csalásnak köszönheti győzelmét.

Az eredményének ismertetése után kirobbant tiltakozási hullám a legnagyobb volt az 1979-es iszlám forradalom idején lezajlott tömegmegmozdulások óta. Hivatalos adatok szerint a tüntetésekben harmincan meghaltak, az ellenzék szerint hatvankilencen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!