Judit
2 °C
7 °C

Lassan kihátrálnak a szövetségesek Afganisztánból

2009.11.17. 06:22
Nagyszabású nemzetközi Afganisztán-konferencia összehívásának tervét jelentette be 2010 elejére a brit kormányfő, egyenes utalással arra, hogy a rendezvény fő napirendi pontja a biztonsági feladatok átadási menetrendjének kijelölése lesz.

Beszédet mondott a brit miniszterelnök a londoni City polgármestere, a Lord Mayor hétfő esti hagyományos éves bankettjén. Gordon Brown kijelentette: szeretné, ha már 2010-ben megkezdődne a feladatok fokozatos, "térségről térségre történő" átadása az afganisztáni biztonsági erőknek.

Brown szerint a jövő évi londoni NATO-konferencia célja lesz az átadási folyamat menetrendjének meghatározása. Brown szándéka szerint a rendezvény feladatai között szerepel majd annak az átfogó politikai keretnek a felvázolása is, amely lehetővé teszi az afganisztáni tevékenység hadműveleti stratégiai céljainak teljesítését.

Jóllehet a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal a beszéddel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Brown "nem kivonulási csúcsértekezletet" tervez, mégis ez az eddigi legegyértelműbb utalás az Afganisztánban harcoló nemzetközi koalíció valamely vezetője részéről arra, hogy 2010-ben megkezdődhet a katonai feladatok átadása a helyi erőknek.

Előrelépés helyett kivonulás

A brit hadsereg egyre súlyosabb veszteségei miatt mind nagyobb nyomás nehezedik Londonra az afganisztáni brit katonai kontingens hazahívása végett. Afganisztánban eddig 234 brit katona esett el, közülük 97 az idén. A brit hadsereg a II. világháború óta egyazon hadszíntéren csak egyszer szenvedett az afganisztáninál nagyobb emberveszteséget: 1982-ben, a Falkland-szigetekért Argentínával vívott 74 napos háborúban 255 brit katona halt meg.

A BBC megbízásából minap elvégzett legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a britek 64 százaléka nem tartja megnyerhetőnek az afganisztáni háborút, és 63 százalékuk szerint a brit erőket "a lehető leggyorsabban" ki kell vonni Afganisztánból.

Az afganisztáni NATO-hadműveleteket londoni szakelemzők sem minősítik sikeresnek. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) - az egyik vezető londoni hadászati kutatóműhely - a világ katonai-biztonsági helyzetéről nemrég kiadott idei jelentésében azt írta, hogy az afganisztáni konfliktus eddigi nyolc éve után sincs semmiféle tényleges jele tartós előrelépésnek a nemzetközi stabilizációs erőfeszítések egyetlen területén sem.

Gordon Brown azonban hétfő esti beszédében az eredmények közül kiemelte, hogy az al-Kaida terrorhálózat "jelenleg nem folytat semmiféle tevékenységet" Afganisztánban. A kormányfő hozzátette ugyanakkor: ha a tálibok ismét hatalomra jutnának, az olyan környezetet teremtene, amely újból lehetővé tenné az al-Kaida és más terrorcsoportok működését az országban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?