Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Magyar zsidók gyilkosa ellen emeltek vádat

2009.11.17. 19:23 Módosítva: 2009-11-17 19:52:17
Adolf Stromsnak köze lehetett ötvennyolc ember lemészárlásához 1945. március 30-án. A duisburgi férfi nevét a telefonkönyvben találták meg.

Vádat emeltek Németországban egy magyar zsidók lemészárlásával gyanúsított férfi ellen, jelentette be a duisburgi tartományi bíróság.

Azzal vádolják a 90 éves, Duisburgban élő Adolf Stormst, hogy a náci SS tagjaként 1945. március 30-án részt vett 58 magyar zsidó munkaszolgálatos lemészárlásában a burgenlandi Németlövőben (Deutsch Schützen). Noha a bíróság nem nevezte meg a vádlottat, médiajelentésekben szerepel a neve, és az, hogy az SS ötödik - "Viking" - páncélos hadosztályában szolgált.

A bíráknak két hetük van arra, hogy eldöntse: a vádlott elleni bizonyítékok alapján megindítható-e ellene egy per. Ha igen, úgy akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

1995-ben találták meg a maradványokat

A vádlott és néhány SS-tag társa március 29-én a falu melletti egyik erdős területre terelt több csoportban legalább 57 munkaszolgálatost. Ott elvették tőlük értéktárgyaikat, egy tömegsír szélére térdepeltették, majd hátulról a sírba lőtték őket. Másnap Storms maga lőtt le még egy embert, mert már nem volt képes menetelni Németlövőről egy másik faluba, Hartbergbe - olvasható a bírósági közleményében.

A németlövői mészárlás áldozatainak földi maradványait 1995-ben találta meg a tömegsírban egy ausztriai zsidó szervezet. Később emléktáblát helyeztek el ott.

A náci bűncselekmények kivizsgálásával megbízott dortmundi ügyészség egyik ügyésze, Ulrich Maass egy évvel ezelőtt kezdett el nyomozni Storms után, mert egy bécsi egyetemista, később pedig egy egyetemi munkacsoport kutatást végzett a németlövői tömeggyilkosság ügyében. Ezek értesítették őt arról, hogy az egyik gyilkos feltehetőleg Duisburgban él, a városi telefonkönyvben bukkantak rá a nevére.

Fogolytábora került

A vádlott a háború után amerikai hadifogolytáborba került, de 1946-ban szabadon engedték. Megváltoztatta neve írásmódját, ami nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sokáig rejtőzködni tudott.

Storms nem szerepel azon a listán, amelyet a Simon Wiesenthal Központ vezet a legkeresettebb náci háborús bűnösökről, de az intézet igazgatója, Efraim Zuroff nagyon elégedetten nyilatkozott a férfi vád alá helyezéséről.