Jenő
-2 °C
6 °C

Magyar zsidók gyilkosa ellen emeltek vádat

2009.11.17. 19:23 Módosítva: 2009-11-17 19:52:17
Adolf Stromsnak köze lehetett ötvennyolc ember lemészárlásához 1945. március 30-án. A duisburgi férfi nevét a telefonkönyvben találták meg.

Vádat emeltek Németországban egy magyar zsidók lemészárlásával gyanúsított férfi ellen, jelentette be a duisburgi tartományi bíróság.

Azzal vádolják a 90 éves, Duisburgban élő Adolf Stormst, hogy a náci SS tagjaként 1945. március 30-án részt vett 58 magyar zsidó munkaszolgálatos lemészárlásában a burgenlandi Németlövőben (Deutsch Schützen). Noha a bíróság nem nevezte meg a vádlottat, médiajelentésekben szerepel a neve, és az, hogy az SS ötödik - "Viking" - páncélos hadosztályában szolgált.

A bíráknak két hetük van arra, hogy eldöntse: a vádlott elleni bizonyítékok alapján megindítható-e ellene egy per. Ha igen, úgy akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

1995-ben találták meg a maradványokat

A vádlott és néhány SS-tag társa március 29-én a falu melletti egyik erdős területre terelt több csoportban legalább 57 munkaszolgálatost. Ott elvették tőlük értéktárgyaikat, egy tömegsír szélére térdepeltették, majd hátulról a sírba lőtték őket. Másnap Storms maga lőtt le még egy embert, mert már nem volt képes menetelni Németlövőről egy másik faluba, Hartbergbe - olvasható a bírósági közleményében.

A németlövői mészárlás áldozatainak földi maradványait 1995-ben találta meg a tömegsírban egy ausztriai zsidó szervezet. Később emléktáblát helyeztek el ott.

A náci bűncselekmények kivizsgálásával megbízott dortmundi ügyészség egyik ügyésze, Ulrich Maass egy évvel ezelőtt kezdett el nyomozni Storms után, mert egy bécsi egyetemista, később pedig egy egyetemi munkacsoport kutatást végzett a németlövői tömeggyilkosság ügyében. Ezek értesítették őt arról, hogy az egyik gyilkos feltehetőleg Duisburgban él, a városi telefonkönyvben bukkantak rá a nevére.

Fogolytábora került

A vádlott a háború után amerikai hadifogolytáborba került, de 1946-ban szabadon engedték. Megváltoztatta neve írásmódját, ami nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sokáig rejtőzködni tudott.

Storms nem szerepel azon a listán, amelyet a Simon Wiesenthal Központ vezet a legkeresettebb náci háborús bűnösökről, de az intézet igazgatója, Efraim Zuroff nagyon elégedetten nyilatkozott a férfi vád alá helyezéséről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?