Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Nyúlszaros csempészcigaretták Spanyolországban

2009.11.17. 07:12
Dohányőrlemény mellett nyúlürüléket is tartalmazó cigarettát is árultak a Kanári-szigeteken a turistáknak. A vámosok 1,35 milliárd forintnyi kínai eredetű csempészárut foglaltak le.

Dohány mellett szárított nyúlürülékkel is töltött csempész-cigarettaszállítmányt találtak Spanyolországban vámőrök, írja a spanyol The Reader. A cigarettás dobozok egy jól ismert, nagy dohánymárka termékét utánozták, így hamisításról is szó van.

A nagy arányban nyúlürüléket tartalmazó hamis cigaretta Kínából érkezett, célja a Kanári-szigetek volt. A nyaralóhelyen a feketén árulták bárokban és kisebb bioltokban, főként brit turisták vették, ám annyira büdös volt a füstje, hogy ez vezetett a banda lebukásához.

A Chester akcióban a spanyol hatóságok 12 embert – köztük egy csempészekkel együttműködő vámost is – letartóztattak, és másfélmillió doboz cigarettát lefoglaltak, ami feketepiaci értéken körülbelül ötmillió eurót, azaz 1,35 milliárd forintot jelent. A hálozat felszámolása közben kiderült, hogy a Spanyolország kontinentális részein és Andorrában is találtak a hamis csempéászáruból.

A szakértői vizsgálat kiderítette azt is, hogy a hamisítvány nemcsak nyúlürüléket tartalmazott, de veszélyesen nagy mennyiségű nikotint, kátrányt és nehézfémeket is. Azt egyelőre nem tudni, hogy hány dobozzal adtak el a rendkívül rossz minőségű hamis dohányáruból, a becslések szerint több millió euróra is rúghat a feketepiacon eddig elpasszolt nyúlszaros cigaretta értéke.