Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nyúlszaros csempészcigaretták Spanyolországban

2009.11.17. 07:12
Dohányőrlemény mellett nyúlürüléket is tartalmazó cigarettát is árultak a Kanári-szigeteken a turistáknak. A vámosok 1,35 milliárd forintnyi kínai eredetű csempészárut foglaltak le.

Dohány mellett szárított nyúlürülékkel is töltött csempész-cigarettaszállítmányt találtak Spanyolországban vámőrök, írja a spanyol The Reader. A cigarettás dobozok egy jól ismert, nagy dohánymárka termékét utánozták, így hamisításról is szó van.

A nagy arányban nyúlürüléket tartalmazó hamis cigaretta Kínából érkezett, célja a Kanári-szigetek volt. A nyaralóhelyen a feketén árulták bárokban és kisebb bioltokban, főként brit turisták vették, ám annyira büdös volt a füstje, hogy ez vezetett a banda lebukásához.

A Chester akcióban a spanyol hatóságok 12 embert – köztük egy csempészekkel együttműködő vámost is – letartóztattak, és másfélmillió doboz cigarettát lefoglaltak, ami feketepiaci értéken körülbelül ötmillió eurót, azaz 1,35 milliárd forintot jelent. A hálozat felszámolása közben kiderült, hogy a Spanyolország kontinentális részein és Andorrában is találtak a hamis csempéászáruból.

A szakértői vizsgálat kiderítette azt is, hogy a hamisítvány nemcsak nyúlürüléket tartalmazott, de veszélyesen nagy mennyiségű nikotint, kátrányt és nehézfémeket is. Azt egyelőre nem tudni, hogy hány dobozzal adtak el a rendkívül rossz minőségű hamis dohányáruból, a becslések szerint több millió euróra is rúghat a feketepiacon eddig elpasszolt nyúlszaros cigaretta értéke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?