Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az elnökválasztás után lesz új kormány Romániában

2009.11.18. 19:53
A román parlament csak az elnökválasztás után dönt az új kormány sorsáról, miután a szociáldemokrata politikusok nem jelentek meg szerdán a házbizottságok ülésén, ahol az erről szóló szavazást tűzték volna napirendre. Az ellenzéki pártok nem titkolt álláspontja, hogy az új elnök személyének ismeretében érdemes kormányt alakítani.

A román parlament nem tűzte napirendre szerdán a Liviu Negoita román miniszterelnök-jelölt által javasolt kormány sorsáról döntő szavazást, így ezt már csak az elnökválasztás után tarthatják meg. Az elnökválasztás első fordulója vasárnap lesz, a második forduló december 6-án.

A bukaresti képviselőház és a szenátus házbizottságainak együttes ülését nem tudták megtartani, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai távol maradtak, a testület határozatképtelen volt.  A két házbizottságnak a javasolt miniszterek előzetes meghallgatásáról kellett volna határoznia, valamint a kormány elfogadásáról vagy elutasításáról döntő parlamenti szavazást kellett volna napirendre tűznie.

A román parlament október közepén buktatta meg Emil Boc demokrata párti miniszterelnök kisebbségi kormányát. Utána Traian Basescu államelnök Lucian Croitoru bankszakembert kérte fel kormányalakításra, annak ellenére, hogy az ellenzéki szociáldemokraták, a liberálisok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek alkotta 65 százalékos parlamenti többséggel rendelkező alkalmi ellenzéki szövetség Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert javasolta miniszterelnöknek. Croitorunak így nem volt sikere a parlamentben, a törvényhozó testület elutasította az általa javasolt kabinetet.

Basescu ezután kérte fel Negoitát, aki már röviddel kinevezése után - az ellenzéki politikusok nyilatkozatai alapján - kételkedett, hogy javasolt kormánylistája egyáltalán a parlament elé kerülhet-e a választások előtt. Az ellenzéki pártok már akkor egyetértettek abban, hogy a november 22-i elnökválasztásig a jelenlegi ügyvivő Boc-kormány maradjon hivatalban, mert az elnökválasztás  gyökeres átrendeződést hoz majd a romániai pártok közötti erőviszonyokban. A szociáldemokraták bevallottan törekedtek arra, hogy a választás utánra halasszák az új kormány megalakulásáról szóló döntést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!