Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most nem lett túszdráma a kalóztámadásból

2009.11.18. 13:14
A szomáliai kalózok hét hónap alatt másodszor támadták meg a Maersk Alabama teherhajót, de ezúttal nem sikerült feljutniuk a fedélzetre. Nem ez az első hajó, amit kétszer támadnak meg a kalózok, egy admirális szerint a veszélyes térségben erre minden áthaladó hajónak fel kell készülnie.

Szerdán másodszor támadták meg a szomáliai kalózok az amerikai zászló alatt hajózó Maersk Alabama teherhajót, ezúttal azonban az őrök visszaverték a kalózokat, írja az AP. A kalózok Szomáliától 350 tengeri mérföldre próbálták elfoglalni a teherhajót, amely árpilisban egy ötnapos túszdrámáról híresült el.

A kalózok akkor feljutottak a hajó fedélzetére, a legénységnek azonban sikerült visszaszereznie az irányítást, egy kalózt pedig túszul ejtettek. Három társa ugyanakkor elfogta Richard Phillips kapitányt, akiért cserébe a legénység átadta a negyedik banditát. A kalózok nem tartották be a fogolycsere rájuk eső részét, hanem a megkötözött Phillipsszel együtt egy kis csónakon megpróbáltak elmenekülni.

Azonban kifogyott az üzemanyaguk, és így öt napon keresztül tartották fogva a kapitányt egy mentőcsónakban, miközben hadihajókkal is farkasszemet néztek. Végül egy éjszakai akcióban kommandósok megölték a három kalózt, és kiszabadították a kapitányt.

alabama450

Phillips túszdrámáját kiemelten kezelték az amerikai sajtóban, történetéből könyv és film is készül majd.

A Szomália közelében tartózkodó EU-erők egyik szóvivője, John Harbour admirális azt mondta, hogy a kalózok csak véletlenül próbálkoztak megint a Maersk Alabamánál. "Nem ez az első hajó, amit már kétszer is megtámadtak, ezt a veszélyt a térségben áthaladó minden egyes hajónak vállalnia kell" - mondta.