Judit
2 °C
7 °C

Beiktatták Hamid Karzait

2009.11.19. 12:20 Módosítva: 2009-11-19 12:20:46
Elfoglalta hivatalát az újraválasztott afgán elnök. Hamid Karzai ünnepélyesen bejelentette, hogy összehívja a nemzetgyűlést, mert szükség van rá az ország lakosságának békéje és kiengesztelődése érdekében. Karzai megígérte, hogy tanul múltbéli hibáiból, és ennek megfelelően kormányoz második elnöksége idején.

Csütörtökön beiktatták hivatalába az újraválasztott afgán elnököt, Hamid Karzait. A beiktatási szertartást a kabuli elnöki palotában tartották meg. A sajtó képviselői nem vehettek részt rajta, de az eseményt egyenesben közvetítette az afgán közszolgálati televízió.

Karzainak a legfelsőbb bíróság elnöke előtt kellett letennie a hivatali esküt. Az ünnepségen mintegy 800 meghívott vett részt, köztük mintegy negyven ország 300 magas rangú képviselője. Köztük volt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök és David Miliband brit külügyminiszter is.

karzai1

Beiktatási beszédében Hamid Karzai tervezett nemzeti egységkormányába meghívta volt elnökválasztási ellenfelét, Abdullah Abdullahot, aki visszalépett a második fordulótól. Egyúttal bejelentette, hogy nemzetgyűlést (loja dzsirgát) hív össze, mert szerinte szükség van egy ilyen tanácskozásra az ország lakosságának békéje és kiengesztelődése, a korrupció elleni küzdelem érdekében.

Karzai szerint a legbefolyásosabb afgán vallási és közéleti személyiségekből álló nemzetgyűlés a hatalmi szervek felett álló intézménnyé válhat. "Az alkotmány ezt megengedi" - tette hozzá.

Karzai kijelentette: az afgán fegyveres erőknek három éven belül képeseknek kell lenniük arra, hogy ellenőrzést gyakoroljanak az ország biztonsági szempontból veszélyes részei felett. Reményét fejezte ki, hogy sikerül felszámolni hazájában a terrorizmust is.

Ígéretet tett arra is, hogy tanul múltbéli hibáiból, és ennek megfelelően kormányoz második elnöksége idején. Azt is ígérte, hogy véget vet a "büntetlenség kultúrájának" Afganisztánban, és öt éven belül rendet teremt az országban.

A beiktatás napját munkaszüneti nappá nyilvánították Afganisztánban, és példátlan biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Kabulban. Fokozták a katonák járőrözését, katonai helikopterek keringtek a város felett. A Kabulhoz vezető utakon a koalíciós erők ellenőrzik a forgalmat és igazoltatnak. Egész napra bezárt a kabuli repülőtér, a város lakóinak azt javasolták, hogy maradjanak otthon, és ne okozzanak felesleges kavarodást a város gyakorlatilag amúgy is lezárt utcáin.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?