Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Kihallgatnák Kepest Bolíviában

2009.11.19. 17:42 Módosítva: 2009.11.19. 20:58
A bolíviai parlament határozatban kéri a magyar újságírót, tegyen vallomást Floresék ügyében. Az ellenzék kormányzati összeesküvést sejt a háttérben.

Kepes András újságíró kihallgatását kéri a bolíviai parlament határozatával a Rózsa-Flores Eduardo vezette, feltételezett terroristacsoport ügyében.

A parlamenti határozatot helyi idő szerint szerdán fogadták el a kormánypárti képviselők szavazataival a La Paz-i törvényhozásban. Azt ajánlják a kormánynak, hogy a külügyminisztérium közvetítésével kérje meg az újságírót, hogy tegyen feltáró vallomást, és adja át annak az interjúnak a másolatát, amelyet még tavaly készített az idén áprilisban Bolíviában agyonlőtt Rózsa-Flores Eduardóval.

Kepesnek elmondta, mire készül

A bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores az interjúban elmondta, hogy azzal a céllal utazik a dél-amerikai országba, hogy megszervezze Santa Cruz tartomány katonai védelmét, és "békés eszközökkel, de erőt mutatva" elérje szülőföldje függetlenségét. Bolíviában azzal vádolják, hogy az országrész elszakítására készülő körök szolgálatába állt, meg akarta ölni Evo Morales elnököt, és terroristaakciókat követett el az április 16-án véres erőszakkal felszámolt csoportjával.

Flores
Flores

A parlament annak kapcsán foglalkozott a témával, hogy jóváhagyott egy vizsgálóbizottsági jelentést, amelyet kormánypárti képviselők állítottak össze a Rózsa-ügyről, és amelyben szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetőket tettek felelőssé a szervezkedésért. A határozatban azt is javasolják a kormánynak, hogy az Interpol révén érje el azoknak a személyeknek a letartóztatását, akik kapcsolatban álltak Rózsa-Flores csoportjával, de külföldre menekültek.

Az ellenzéki javaslatról nem szavaztak

Kepesnek nincs takargatnivalója
Kepesnek nincs takargatnivalója

A parlamenti vizsgálóbizottság ellenzéki tagjai saját jelentést készítettek, de ezt a kormánypárti többség nem bocsátotta szavazásra. Az ellenzék az egész ügy mögött a baloldali kormányzat összeesküvését sejti, és olyan, figyelembe nem vett bizonyítékokra hivatkozik, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak az érintettségére is utalhatnak.

Kepes András úgy reagált a hírre, nincs takargatnivalója, tőle új információkat már nem fognak tudni szerezni, mert "ők már mindent tudnak". Az újságíró hozzátette, ha hivatalos megkeresés érkezik, akkor konzultálni fog a Külügyminisztériummal és jogászokkal, ennek megfelelően döntenek majd a következő lépésekről.

Kepes András szerint joggal merül fel a kérdés, hogy miért kéri a parlament az interjú másolatát, mivel azokat angol és spanyol fordításban is korábban már elküldte Bolíviába. "Nem tudom, mit tudok még azon kívül feltárni (...), megnézik a tévéműsort, amiben mindent elmondtam" - fűzte hozzá.

Az újságíró megjegyezte: nem biztos, hogy az ügy vizsgálata miatt hozott a parlament ilyen döntést, hamarosan ugyanis választások lesznek Bolíviában, így politikai okai is lehetnek a kérésnek.