Judit
2 °C
7 °C

Súlyos vádak az ausztrál szcientológusok ellen

2009.11.19. 11:46
Egy szenátor megdöbbentő esetekről számolt be az ausztrál parlamentben, több egykori szcientológus vallomása alapján. Kifosztás, kínzás, abortuszra kényszerítés miatt indulhat nyomozás az ausztráliai szcientológia egyház ellen.

Nick Xenophon független szenátor egykori szcientológusoktól származó leveleket mutatott be az ausztrál törvényhozásban: a politikus szerint a levelek azt bizonyítják, hogy a szcientológia egyház ausztrál ágában mindennapos a fizikai erőszak, a kényszerítés és zsarolás. A bejelentés alapján feltehetőleg rendőrségi nyomozás indul, írja a The Times.

Xenophon a szenátus előtt elmondott beszédében mélységes aggodalmát fejezte ki a szervezet követőire gyakorolt hatása miatt, és egyúttal vizsgálóbizottság felállítását indítványozta. Az új-délvelszi rendőrség megkapta a hét kiugrott szcientológus által írt leveleket kivizsgálásra, amibe a szövetségi rendőrséget is bevonták. Kevin Rudd miniszterelnök szintén aggodalmát fejezte ki, és óvatos de módszeres eljárást javasolt az ügyben

Az egyik levelet Aaron Saxton írta, aki 1989 ás 1996 között tagja volt az egyháznak. A férfi leírta, hogy végrehajtóként részt vett erőszakos fogva tartásokban és kínzásokban. Más levelek arról szóltak, miképp tettek egyes tagokat földönfutókká azzal, hogy rávették őket vagyonuk nagy részének átutalására az egyház javára.

Carmel Underwood, a szcientológia egyház sydney-i ágának egykori ügyvezető igazgatója is levélben számolt be több megdöbbentő esetről. A nő levelében gyerekek ellen elkövetett nemi erőszakról, és az egyház várandós munkatársain végrehajtott, kikényszerített abortuszokról írt – ez utóbbinak ő maga is elszenvedője volt, hogy terhessége miatt ne essen ki a munkavégzés alól. Carmel Underwood szerint sokan vannak, akik jelenleg is az egyház fizikai, lelki és pénzügyi kizsákmányolásától szenvednek.

Paul Schofield levelében arról vallott, hogy két lánya meghalt, miközben velük együtt úgynevezett tisztító programban vett részt

"A szcientológia nem vallás, hanem vallásos hiedelmek mögé búvó bűnszervezet" – hangsúlyozta beszédében Nick Xenophon. "Az áldozatok szerint erőszakos, manipulatív, agresszív és bűnös szervezet, amit a legmagasabb szintig áthat a romlottság."

A szcientológia egyház visszautasította a felhozott vádakat, mondván, Xenophon felháborító módon visszaélt képviselői jogaival, és hagyta magát befolyásolni az egyház kilépett, gyűlölködő tagjaitól. Ennek ellenére készek együttműködni a rendőrséggel

A franciaországi szcientológia egyházat a múlt héten büntették meg 600 000 euróra (162 millió forintra), miután a bíróság bizonyítottnak látta, hogy egyes könnyen befolyásolható tagoktól kicsalták megtakarításaikat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?