Szilvia
5 °C
16 °C

Szlovákiáért aggódik az Economist

2009.11.19. 22:32
Korrupciós ügyek megoldása került veszélybe a korábbi Speciális Bíróság megszüntetésével, könnyen léphetnek fel a politikusok az őket kritizáló lapok ellen, a pozsonyi Közügyi Intézet egyik tanulmánya szerint a kormányt részrehajlás jellemzi, írja Szlovákiáról az Economist egyik elemzője.

Nehéz idők járnak a szlovák demokráciára, írja az Economist. A brit lap emlékeztet rá, hogy az elmúlt hónapokban fegyelmi eljárás indult több bíró ellen, akik kritizálták az igazságszolgáltatási rendszer állapotát. Száznál is több bíró csatlakozott egy felhíváshoz, amelyben átpolitizáltsága és a korrupció miatt bírálják bírálják az igazságügyi rendszert. A tiltakozók különösen Stefan Harabin korábbi igazságügyi minisztert, a Legfelsőbb Bíróság elnökét bírálták.

A lap emlékeztet rá, hogy Harabin keményen kritizálta a korrupcióellenes Speciális Bíróságot, amelyet fasiszta intézményekhez hasonlított. Harabin élvezi a Vladimír Meciar vezette Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) képviselőinek támogatását, főleg ők szorgalmazták azt a beadványt, amely alapján az Alkormánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki a Speciális Bíróság megalakítását. A szervezet helyét így a Speciális Büntetőbíróság vette át, amit az Economist elemzője azonban gyenge jogutódnak tart. A lap szerint a váltással veszélybe került több fontos, esetenként az 1990-es évekig visszanyúló korrupciós ügy megoldása.

Meciar idejében tiltakoztak üres címlappal újságok a sajtószabadság korlátozása ellen, és egyes lapok hasonlóan reagáltak egy 2009-es törvényre, amely megkönnyíti a politikusoknak a becsületsértési perek indítását kritikusaik ellen. Nemzetközi szervezetek is bírálták a törvényt, amely hozzájárult ahhoz, hogy Robert Fico miniszterelnöknek az Economist szerint kilencvenezer euró (kb. 25 millió forint) kártérítést ítéltek meg 2009-ben.

A pártoktól független pozsonyi Közügyi Intézet tanulmánya szerint részrehajlás és tekintélyelvűség jellemzik a kormánykoalíció elmúlt három évét. Az Economist elemzője szerint ennek fényében aggasztó, hogy az állam bevásárolná magát a válságban nehéz helyzetbe kerülő cégekbe, amelyek szerinte aztán korrupt tisztviselők aranybányái lehetnek.

A brit lap szerint Fico népszerűségét nem befolyásolták a felsorolt esetek, a miniszterelnök jó eséllyel megnyeri a 2010 nyarán tartott választásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?