Szobrot állítanának Ceausescunak Romániában

2009.11.19. 19:54
Snornicestiben, szülővárosában szobrot akarnak állítani Nicolae Ceausescunak, akit egy keddi felmérés szerint sokan visszasírnak Romániában. A román művelődési minisztérium beleegyezése is még szükséges.

Romániában márvány mellszobrot akarnak állítani Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátornak, akit húsz évvel ezelőtt végeztek ki. Az ötletgazda Emil Barbulescu, Ceausescu egyik unokája, aki a diktátor szülővárosának, Scornicesti önkormányzatának javasolta a talapzattal együtt 3-4 méter magas szobor felállítását.

A városi tanács már jóvá is hagyta a tervet, amelynek kivitelezéséhez még a román művelődési minisztérium beleegyezése is szükséges. A kezdeményező reméli, hogy nem lesznek ellenzői a szobornak, hiszen szerinte Ceausescu a román történelem része, sokan hősnek tekintenek.

A település polgármestere, Constantin Nedelea szerint Ceausescu megérdemli a szobrot, amelyet a város központjában vagy a polgármesteri hivatal előtt akarnak elhelyezni. Szerinte a várossá nyilvánítást kizárólag Ceausescunak köszönheti Scornicesti.

A scornicestiek decemberben, a volt diktátor halálának évfordulóján, vagy január 26-án, Ceausescu születésnapján szeretnék leleplezni a szobrot.

A románok Ceausescu iránti nosztalgiáját egy kedden közzétett felmérés is kimutatta. Eszerint a románok egyharmada úgy véli, hogy Ceausescu több jót tett Romániának, mint rosszat, több mint felük pedig úgy értékeli, hogy egyformán tett jót és rosszat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön